12.000 veïns participen en les associacions de Castelló, que movilitzen 8 milions i 400 treballs

16/11/2019 - 

CASTELLÓ. El regidor de Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Castelló, Francesc Mezquita, ha participat este dissabte en la Jornada d'Associacions organitzada pel mateix consistori i la Fundació Horta Sud en el Museu de Belles Arts, en què s'han inscrit vora un centenar persones. L'esdeveniment ha servit per l'estudi d'avaluació de l'impacte de les associacions, on es plasma l'afecció d'aquestes en la societat castellonenca i que ha estat elaborat pel consistori en col·laboració amb l'entitat.

Tenint en compte que l'estudi analitza les dades de 134 associacions, destaca que a Castelló hi ha 12.141 persones associades. "És molt encoratjador veure com cada vegada més veïnes i veïns s'integren en aquest teixit associatiu respecte al qual ara tenim un gran repte: renovar-lo i aportar joventut per a garantir la seua fortalesa", ha assegurat Mezquita, qui ha acudit a l'acte en companyia de l'anterior regidor de Participació, Ignasi Garcia.

De les vies de finançament amb les que compten les associacions destaquen, en primer lloc, els ingressos que reben per subvencions, que representa un 76% del total. Un 24% dels recursos econòmics són propis, via serveis, donatius, quotes de persones associades o mobilització de recursos a empreses. Per tant, de cada quatre euros que costa la gestió dels projectes o serveis públics, tres euros els posa l'Administració pública i un euro l'aporten les associacions. En total, els ingressos de les 134 associacions analitzades ascendeixen a 8.258.613 euros.

143 treballs a temps complet

L'estudi també confirma que el teixit associatiu genera ocupació. Les entitats que han participat en l'estudi han creat  383 llocs de treball a Castelló, dels quals 143 són a jornada completa i la resta són contractes a temps parcial (professorat de tallers, entrenadores i entrenadors esportius, entre altres).

Durant el matí, les associacions de Castelló han presentat un informe elaborat per la Fundació Horta Sud i l'Ajuntament de Castelló. Julio Huerta, coordinador de la fundació, ha exposat  els aspectes més rellevants des de diversos aspectes: social, econòmic i, sobretot, humà. L'estudi pretén mostrar el que aporten les associacions de Castelló a la societat, transformar en xifres quin és el resultat de la implicació, el compromís i la participació de tantes i tantes persones que treballen de manera voluntària.

En les jornades s'han abordat els reptes als quals fa front el teixit associatiu, l'evolució en termes de participació ciutadana durant els últims anys i quins són els punts forts i les deficiències que cal reforçar. També s'han compartit experiències d'algunes associacions de la ciutat, és el cas de la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (FAMPA Penyagolosa Castelló) i l'Associació de Cases de Joves de Castelló.

Com reflecteix el balanç, el gran dinamisme associatiu de Castelló es reflecteix també en l'ampli ventall de tipus d'associacions: educatives, veïnals, de cooperació i sensibilització, culturals, d'infància, adolescència i joventut, de dona, de persones majors, festives, mediambientals, d'assistència social i esportives, principalment. L'àmbit cultural és en el que se situen la major part de les associacions seguit de les veïnals.

next