compta amb un pressupost estimat de 4.345.936 euros

160 llars segueixen al projecte de rehabilitació d'habitatges del barri Boqueres a Almassora

27/07/2023 - 

CASTELLÓ. L'Ajuntament d'Almassora ha reunit propietaris dels habitatges del barri Boqueres que poden beneficiar-se del Pla de recuperació, transformació i resiliència, per a traslladar-los els requisits necessaris cara a començar com més prompte millor amb aquestes actuacions i resoldre possibles dubtes donada la complexitat que presenten aquestes ajudes que compten amb fons europeus.

Dels 20 edificis contemplats en un inici en el projecte, una desena d'ells han mostrat el seu interès de seguir avant, la qual cosa es tradueix en prop de 160 habitatges. La Regidoria d'Urbanisme ha informat els interessats de tota la tramitació i del grup de treball que s'ha creat per a coordinar tot aquest procés subvencionat amb fons europeus, la qual cosa requereix complir uns terminis i característiques, com aconseguir el 60% d'eficiència energètica.

En concret, el projecte compta amb un pressupost estimat de 4.345.936 euros, amb una subvenció del Ministeri de 3.710.46,42 euros i de 172.046,80 euros per part de la Generalitat.


Per part seva, l'Ajuntament ha de realitzar una aportació de 172.046,80 euros i els particulars de 291.195,98 euros.

En aquest sentit, l'alcaldessa, María Tormo, ha insistit que l'Ajuntament els vol prestar tota l'ajuda necessària per a poder dur a terme aquest pla tan ambiciós que busca una millora d'aquests edificis destinada a afavorir l'estalvi energètic i l'estat general dels immobles. Així, es planteja el canvi de finestres, aïllament de sòls, cobertes i façanes, així com instal·lació de panells fotovoltaics o l'aposta per sistemes d'aigua calenta a aerotèrmia.

Entre els requisits a complir, destaca el fet que el 50% dels habitatges han de ser el domicili habitual dels seus propietaris, disposar de l'informe d'avaluació de l'edifici i certificat energètic d'estat actual, a més es requereix l'acord de tots els amos, la qual cosa genera una certa preocupació entre els veïns que volen concórrer a aquestes ajudes que cobreixen prop d'un 80% del cost total de l'actuació, que es fixarà en l'informe posterior a realitzar.

De totes maneres, les persones que justifiquen situacions de vulnerabilitat econòmica en les unitats de convivència a través de la Generalitat, en expedient a part es podrà concedir una ajuda addicional que podrà aconseguir fins al 100% del cost.

El regidor d'Urbanisme, Vicente Martínez-Galí, va destacar que es tracta d'una “subvenció interessant, ambiciosa, però amb especial complexitat per l'àmbit d'actuació i el nivell de risc que cal assumir”. “A més, se sumen dificultats afegides, com el previ acord i autorització de tots els veïns dels edificis en qüestió, entre altres aspectes”, va assenyalar l'edil. Des de la Regidoria d'Urbanisme, “volem mostrar la nostra total disponibilitat i col·laboració per a resoldre qualsevol dubte per part dels interessats i intentar continuar avançant en aquest projecte”, va afirmar Martínez-Galí.

El 50% de l'ajuda es rep com un primer pagament anticipat, efectuant-se anualment les corresponents justificacions amb les quals es podran obtindre pagaments parcials fins al 90% de la subvenció. En cas que a 30 de juny del 2026 no s'haguera acabat l'obra de rehabilitació i no es disposarà del certificat d'eficiència energètica emès, s'haurien de retornar els recursos. 

Per la seva part, el regidor responsable de Fons Europeus, José Claramonte, va insistir en la necessitat de complir tots els requisits marcats en la convocatòria per a disposar d'aquests recursos tal com estan plantejats.

A la província de Castelló, a més d'Almassora, també han rebut una subvenció a càrrec d'aquest pla Castelló, la Vall d'Uixó i Morella.

Noticias relacionadas

next