el 27 i 28 d’octubre a castelló

"Art i educació, es poden salvar?": ART-èria analitza els reptes del sector en una cita interdisciplinària

26/10/2018 - 

CASTELLÓN. La Conselleria d’Educació, Investigació Cultura i Esport (Cefire) celebra els dies 27 i 28 d’octubre el I Congrés d’Àmbit Artisticoexpressiu, ART-èria, a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló. La trobada ha sigut organitzada amb la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura i l’Ajuntament de Castelló. La jornada també es retransmetrà per streaming en el canal de la Generalitat.

Així mateix, aquest congrés forma part del Pla 2018 per a la participació i la formació del professorat valencià, integrat per nou congressos que es desenvolupen des de maig fins a novembre. En aquest cas, ART-èria s’articula al voltant de tres blocs: reptes, estratègies i aliances, que tindrà les arts i l’expressió física com a fil conductor. 

El conseller Vicent Marzà intervindrà en aquesta trobada el dissabte 27 i ha destacat que “potenciar l’art en l’ensenyament de manera transversal, així com l’expressió física és fonamental per a una educació integral i ho estem introduint mitjançant propostes com la Motxilla Cultura o els diferents programes que tenim entorn al foment de l’activitat física com Pilota a l’Escola, Esport a l’Escola, Escoles a la mar o els Jocs esportius” i també ha afegit “sense oblidar que la formació del professorat és clau en aquest sentit, per això està aquest congrés, organitzat per un Cefire específic que vam crear per a fer realitat cursos de tot tipus en aquest sentit”. 

El I Congrés d’Àmbit Artisticoexpressiu vol reivindicar les arts plàstiques, l’audiovisual, la música, les arts escèniques i l’educació física com a àrees indispensables per a la formació de persones "lliures, crítiques, responsables i felices". Igualment, es pretén promoure l’actualització científica, metodològica i didàctica del professorat atenent projectes educatius artisticoexpressius i línies metodològiques innovadores. En tercer lloc, el congrés ha de ser un espai per a la reflexió i la reivindicació de les arts com a eix fonamental de l’educació al llarg de totes les etapes. A més, es volen compartir i fer visibles i les bones pràctiques educatives i divulgar les experiències i les investigacions que fomenten la participació activa i col·laborativa de l’alumnat a través d’activitats artístiques i expressives. 

Programa del congrés

El congrés obri les portes amb la taula redona Art i educació: Hi ha una possibilitat, per menuda que siga, de salvar-ho?, moderada per Juan Francisco Fandos, director del departament de Didàctica de l’Espai d’Art Contemporani de Castelló. Es reflexionarà sobre la conciliació de l’educació i les pràctiques artístiques, les possibles sinergies i el treball dels processos creatius als centres educatius. Hi intervenen, també, Paloma Palau, professora titular i secretària del departament d’Educació i Didàctiques Específiques de la Universitat Jaume I; Dídac Botella, mestre d’Educació Física i d’Anglés, llicenciat en pedagogia i màster en Didàctiques Específiques per la Universitat de València; Josep Arbiol, director de la MICE, Mostra Internacional de Cinema Educatiu i Julián Rodríguez Bozz, pedagog, poeta, músic i improvisador i director de Mundo Aladuría.

El programa continua amb la ponència Espais d’aprenentatge, espais de creativitat, a càrrec de Siro López, artista, formador i especialista en creativitat, espais educatius i comunicació. S’abordarà com s’han de desenvolupar espais que prioritzen la creativitat, la comunicació, l’encontre i la salut en les diverses etapes educatives. 

Després es faran una sèrie de tallers interdisciplinars per a incentivar l’expressió artística a l’aula: Darrer del tamís (la dansa de les ombres) amb l’estudi gràfic Milimbo; Aprenentatges formatius: arts en vius i educació, amb el col·lectiu Arte Facto; Teatre i expressió corporal, de la mà de Dídac Botella; Cinema i coreografia: laboratori d’experimentació amb el cos i la càmera, de Rafa Arnal, Basket Beat, a càrrec de José María Aragay Borràs; Aladuría y canto improvisado, de Julián Rodríguez Bozzo ; i To beat or not to beat, de Cristina Ases Alborch, la Cris.

La primera jornada conclourà amb la mostra escolar de L’escola canta, un projecte educatiu -de la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Castelló amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació- que busca donar a conéixer la tradició cultural amb la unió de la llengua i la música, millorar la competència lingüística del valencià i fomentar una sensibilitat positiva i una convivència pacífica entre diferents cultures.

La segona etapa obrirà amb un diàleg sobre les línies de treball interdisciplinars entre les àrees de Música i Plàstica, i se centrarà en el cas Ombres sonores i projectes interdisciplinaris del Mus&Art Lab, a càrrec de les professores de la Universitat de les Illes Balears i membres del Grup de Recerca en Art i Educació de la mateixa universitat, Noemy Berbel Gómez i Maria Magdalena Jaume Adrover.

Continuarà amb una activitat de soundpainting de la mà de Ricardo Gassent, un dels soundpainters més relevants de l'actualitat i impulsor d’aquest llenguatge a l’Estat espanyol. Aquest es tracta d’un llenguatge universal de senyes per la composició visual, el qual és interpretat per músics, actors, ballarins i artistes visuals i que té un gran potencial com a eina pedagògica per al desenvolupament de la creativitat. 

L’última ponència programada serà Neopsicologia de l’art: de la neuroestètica a l’artteràpia, amb el professor titular del departament de Psicobiologia de la Facultat de Psicologia de la Universitat de València, Raúl Espert Tortajada. 


Noticias relacionadas