CASTELLÓ. L'Ajuntament de Benicarló ha incorporat un nou sistema anomenat Idroloc, del qual, la Regidoria de Medi Ambient, a través de la companyia gestora dels serveis del cicle integral de l’aigua, Sorea, està utilitzant, per a localitzar fuites a la xarxa d’aigua del municipi a través de la injecció de gas heli.
Durant l’última setmana s’han rastrejat 7,8 quilòmetres de la xarxa municipal i s’han detectat set incidències, que ja han estat reparades. El gas heli és més lleuger, funciona amb qualsevol diàmetre i no és tòxic ni altera les propietats organolèptiques de l’aigua.
Durant l’última setmana, la companyia ha fet servir aquesta eina dissenyada per detectar el punt exacte de les incidències en conduccions de llarg recorregut i s’han rastrejat un total de 7,8 quilòmetres de xarxa municipal. Les set incidències detectades han estat totes reparades.
La utilització del gas heli es deu a què és un gas més lleuger, funciona amb qualsevol diàmetre, pressió i material, i no és tòxic ni altera les propietats organolèptiques de l’aigua.
"Amb aquesta tecnologia —ha dit la regidora de Medi Ambient, Filo Agut—, pretenem millorar el servei a la ciutadania, reduir les incidències i optimitzar el rendiment de la xarxa". "Així mateix —ha afegit—, és imprescindible innovar per preservar un recurs escàs i gestionar-lo de forma sostenible".
Amb el sistema Idroloc, s’injecta un percentatge molt xicotet de gas heli amb un difusor per tal que circule per la xarxa. Una vegada s’assegura que ha arribat l’heli a tot el tram que s’ha d’inspeccionar i s’ha repartit per tota la xarxa, s’espera unes hores a què l’heli surta per les fuites barrejat amb l’aigua. La molècula de l’heli i la molècula de l’aigua s’alliberen, i l’heli –amb una densitat més lleugera– puja fins que topa amb la capa de formigó del terra.
Durant el procés d’inspecció, es fan xicotets forats al terra de 6 mil·límetres i s’analitza la concentració d’aire que hi ha al subsòl. En el moment en què l’heli dona una concentració anòmala, per damunt del que és normal, és a dir, per damunt de la concentració constant que tenim a l’atmosfera, es detecta que en aquell punt hi ha una fuita.
El sistema Idroloc que s’ha utilitzat a Benicarló funciona en canonades de qualsevol diàmetre, qualsevol pressió i amb qualsevol material. Especialment, possibilita la localització de fuites en conduccions de gran diàmetre, on els sistemes convencionals no són operatius. Altres sistemes com l’acústic tenen limitacions de materials plàstics o pressions baixes que no poden funcionar correctament.
La regidora ha remarcat que "amb l’aplicació d’aquesta tecnologia, avancem en l’assoliment dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS), especialment, el que pertoca a l’aigua i el sanejament (núm. 6) i el d’acció climàtica (núm. 13)".