Hoy es 16 de enero

270 activitats en temps de Pandèmia 

De l'estrena de noves produccions a un festival 'mut': així és el macroprojecte cultural de Castelló 

9/09/2020 - 

CASTELLÓ. Qui crega que en 2020 no hi haurà més cultura s'equivoca. Hi haurà menys de la que s'haguera volgut; això sí. També canvien les condicions i, en molts casos, els escenaris al qual aquesta s'ha de pujar. Però cultura hi haurà, i molta. Sense contar el Trovam! i les activitats que es realitzen a la cúpula del Planetari, Castelló acollirà 270 actes en l'últim quadrimestre de l'any. I és que si bé la crisi del coronavirus va paralitzar tota l'agenda cultural a partir de març, són diverses les propostes que s'han pogut reprogramar. Això si, com va explicar ahir la regidora de cultura de l'ajuntament de Castelló, Verònica Ruiz, durant la seua presentació, aquest nou paradigma ha dut a fer que s'haja de "sacrificar la part internacional per a apostar fortament per la gent de casa". És per açò que quasi la totalitat d'esdeveniments seran duts a terme per professionals valencians.

"Podem anar en un avió en aforament complet però les sales, i qualsevol espai cultural, ha de mantenir unes distàncies sanitàries que, evidentment complirem, però donen lloc a aforaments massa reduïts", ha valorat Ruiz, qui ha volgut destacar en especial la difícil situació per la qual travessen les sales de concerts. Des de les autoritzacions per a realitzar els concerts fins a les restriccions d'hora o aforament, són moltes les incògnites que hi ha al voltant de la música en directe, un fet que està dificultant cada cop més la seua volta.

Per a 'salvar' aquesta situació, des de l'àmbit local es va optar per obrir fa uns mesos una línia d'ajudes, valorada en 60.000 euros, que ajude a les sales de la ciutat a programar música en viu. "El mateix dilluns vàrem parlar amb els amos dels locals per a comunicar-los que allarguem el període de subvencions fins al 30 de març", ha exposat Ruiz, qui ha donat 'carta blanca' perquè -seguint l'estil de cada sala i amb consonància a les necessitats de la ciutat- siguen aquests mateixos qui dibuixen la programació musical. Així mateix, també hi ha dues accions més: una dirigida a ajudar als llibreters de Castelló amb l'adquisició de fons bibliogràfic per a després incorporar-lo a les biblioteques municipals; i una altra centrada en l'adquisició d'obra contemporània de les galeries d'art, així com dels mateixos artistes locals. Segons ha comunicat la regidora, prompte es convocarà una comissió per a adquirir aquestes peces.

Amb tot, Castelló està preparada per a iniciar aquest cap de setmana una programació cultural que no descansarà fins que s'esgote l'any. La primera proposta a arrancar és el Festival Grau de Circ, que haguera hagut de celebrar-se en abril i ara omplirà de clowns i acrobàcies el Parc de la Panderola els dies 11, 12 i 13 de setembre. Huit espectacles de companyies valencianes que es desplegaran en tres pistes de circ, una amb aforament de 140 persones, una altra de 80 i la més menuda de 70. Però aquesta no serà l'única proposta de carrer, del 25 al 27 d'octubre, el Passadís de les Arts i la Plaça Hort dels Corders seran l'epicentre cultural amb la cinquena edició del 'MUT! Festival Internacional d'Arts Escèniques sense text de Castelló'. Un total de 19 sessions a càrrec de companyies locals, però també de Portugal.

I celebrant el seu primer lustre també estarà la Mostra d'Arts Escèniques que, per qüestions de seguretat, ha hagut de dividir la programació en dues setmanes: del 15 al 18 d'octubre per a públic general, i del 23 i 24, per a públic infantil i familiar. En el terreny teatral, els espectadors gaudiran de set estrenes entre la vintena d'espectacles programats. Quant a la música (dies 16 i 17), La Habitación Roja serà cap de cartell d'una proposta que comptarà amb dos escenaris alterns, un al Passadís de les Arts i un altre al Templet del Parc Ribalta. A més, es realitzaran les Jornades Professionals de Teatre, en col·laboració amb l’Associació d’Empreses d’Arts Escèniques del País Valencià (AVETID).

Primera edició del festival Mar de Sons

Tornant a les activitats que es van haver d'ajornar a causa de la crisi sanitària tenim el cicle teatral amateur Castelló a Escena, que per primera volta s'ubicarà el 19 de setembre al Raval. També, el cicle Los Lunes Concierto arribarà cada dilluns, des del 5 d'octubre fins al 7 de desembre, al Casino Antic amb concerts de guitarra (en col·laboració amb la Fundació Fortea), pop, lírica o jazz. En el seu cas, Sons tornarà al Teatre del Raval del 28 de setembre al 23 de novembre amb cinc concerts, mentre que el Festival de Màgia de Castelló se celebrarà 31 d'octubre. 

El cicle 'Sons de Tardor' substitueix el 'Sons de Primavera', els dies 27, 28 i 29 de novembre al Teatre del Raval. La companyia de teatre La Ravalera també tindrà el seu espai en la programació del 5 al 8 de desembre, sumant dos dies més d'actuacions al festival de microteatre que es va ajornar a l’abril. 

Per la seua part, la Banda Municipal de Castelló encetarà la programació del curs en el concert-homenatge a les víctimes de la COVID-19, previst per a aquest dissabte a les 20.00 hores a la Plaça Hort dels Corders amb un aforament limitat. L’agrupació musical oferirà un total de 13 concerts que aniran des del jazz fins a la lírica. 

I en aquest nou calendari d'activitats, tampoc faltaran les cites on l'ajuntament de Castelló col·labora amb altres institucions. És el cas del 'Reclam' (del 3 al 24 de novembre), que es fa a dues mans amb la Universitat Jaume I; la Fira Marte d'Art Contemporani (del 5 al 8 de novembre a l'Auditori), durant la qual s’obrirà una exposició dels premis Ciutat de Castelló de Ceràmica; o el Trovam! Fira de la Música Valenciana (del 12 al 15 de novembre) amb més d’un centenar actuacions, entre d'elles el grup castellonenc Lèpoka, Cactus, Maria Arnal i Marcel Bagés o Futuro Terror.

Exposicions, cinema i tres fires del llibre

Pel que fa a les exposicions, el públic podrà visitar fins a 14 mostres de fotografia i arts plàstiques distribuïdes entre el Menador, el centre La Marina i la Façana del Mercat. El cicle expositiu s’obrirà amb la mostra de Botafocs aquest dijous i inclourà també la col·laboració en el festival Imaginaria impulsat per l’UJI. 

En el cas del cinema, la Filmoteca Valenciana ha programat un total de 22 sessions de cinema al Teatre del Raval, on cada dimecres presentarà una pel·lícula en versió original subtitulada. Es podran gaudir també de les sessions del 'Cinema en femení' que programa el Servei d'Igualtat d'Oportunitats (SIO), l'últim dimecres de cada mes, el 'Cinema en Valencià', programat per als dijous de novembre, i el 'Cicle  de la Xarxa Sanitària' (dijous del 3 al 17 de desembre).

I un dels altres grans protagonistes d'aquesta nova 'normalitat' és el sector del llibre que protagonitzarà fins a tres cites: la 'Plaça el Llibre' del 15 al 18 d'octubre, la Fira del Llibre Antic i d'Ocasió del 29 d'octubre fins al 20 de novembre i la Fira del llibre de Castelló del 19 al 22 de novembre.

Foto: ANTONIO PRADAS

Planetari i MUCC: entre dinosaures i nits de contes

Qui vulga aprofundir en la ciència el seu lloc es el Planetari que acollirà 266 projeccions a la seua cúpula, així com 16 tallers didàctics en família o un curs avançat d'astronomia. A més, Ruiz ha destacat l’exposició sobre dinosaures que apassionarà els menuts de la casa i que arribarà a finals d’anys, gràcies a la col·laboració encetada amb l’Ajuntament de Morella. A més, hi haurà les 'Jornades de Ciència Tecnologia i Matemàtiques' (del 23 al 25 d'octubre). 

El MUCC per la seua part, segueix amb les 'Nits de contes al Castell Vell', les visites guiades al mateix Castell, els itineraris 'Dones Immortals' i a la vila romana de Vinamargo i les visites teatralitzades al Castell Vell i al Grau sota el títol Dona, peix!. Per  a les Jornades Internacionals dels Museus, els dies 14 i 15 de novembre, el MUCC ha organitzat quatre activitats al Museu d'Etnologia, Vinamargo, el Cementeri de Sant Josep i el Castell Vell, amb el suport de l'Institut Valencià de Cultura (IVC) i la Diputació de Castelló.

Per últim, cal concloure aquest any tan atípic amb un Nadal també ben cultural. Serà, doncs, aquí quan se celebre el Nadal al Raval (del 21 i 30 desembre), incloent-hi l'espectacle guanyador del Max 2020 Sabates noves, de Teatre de l’Home Dibuixat); 'Nadal de Corals' (del 17 al 31 de desembre) amb actuacions en diferents punts de la ciutat; i, per donar la benvinguda a l'any 2021, 'Nadal de Circ' (2 i 3 de gener) a la Plaça Hort dels Corders.



next