Hoy es 16 de enero

IV Jornades d'Afirmació de la Nova Ruralitat

El Fòrum de la Nova Ruralitat analitza exemples de bones pràctiques per a aturar la despoblació

17/01/2020 - 

CASTELLÓ. Els pròxims dies 31 de gener i 1 de febrer tindran lloc a Benlloc les IV Jornades d'Afirmació de la Nova Ruralitat, organitzades pel Fòrum de la Nova Ruralitat, una organització ciutadana vinculada a la Universitat Jaume I (UJI) que aplega a més de 100 professionals que viuen al món rural i que és oberta a qualsevol persona interessada.

"Ara presentarem solucions", manifesten els seus portaveus entre els quals hi ha comerciants, hostalers, artesans, professors, metges i agricultors, entre d'altres, de les comarques del nord de Castelló. L'any passat el Fòrum va estudiar les causes de la despoblació de les seues comarques i va publicar un manifest amb les conclusions que van presentar a les Corts Valencianes.

Segons ha informat l'entitat mitjançant un comunicat, el Fòrum reclama que la despoblació es solucione "amb polítiques eficients que garantisquen els drets de ciutadania i no només amb una dinàmica de subvencions o rebaixes fiscals". "No vull que em rebaixen impostos, vull transport públic" defén un dels integrants.

Organitzats a través de quatre grups de treball, i amb l'assessorament de professors de l'UJI, han estat debatent solucions basant-se en quatre exemples de bones pràctiques que ells reivindiquen. Són les experiències de Proyecto pueblos vivos de la comarca aragonesa de Somontano, que treballa especialment els processos d'acollida dels nouvinguts, facilitant habitatge i treball; l'Associació de Micropobles de Catalunya que treballa particularment perquè la joventut no se'n vaja -un dels problemes principals que el fòrum ha detectat-, el de les Highlands d'Escòcia, un exemple de sostenibilitat demogràfica on es treballa un model d'universitat rural; i diverses experiències de transport a demanda ja implantades en altres regions -una de les reivindicacions centrals del fòrum per a començar a reduir les diferències de drets entre els ciutadans de l'interior i els de les grans ciutats-.

A les jornades del 31 de gener i l'1 de febrer hi participaran representants convidats de les quatre experiències de bones pràctiques per exposar en primera persona les seues solucions i seran els mateixos grups, que porten mesos treballant, els que guiaran el debat i portaran la ponència, que també serà oberta al públic, per a extreure'n un document de conclusions i seguir treballant.

El Fòrum destaca per ser una organització sortida de la gent que viu al món rural i que amb la col·laboració de l'UJI està implantant en els seus debats una metodologia científica pròpia de la investigació acadèmica, participativa i dialèctica, que segons el comité científic que els avala -format per 17 professors de sociologia rural de diverses universitats estatals- està aconseguint un dels diagnòstics de més qualitat de l'estat sobre despoblació, i podria crear precedent i ser exemple per a altres regions. A la recentment estrenada pàgina web del Fòrum qualsevol persona pot inscriure's a les jornades i consultar el treball realitzat fins a l'actualitat.

next