Hoy es 22 de noviembre

estudi de la Fundació FULL

Els hàbits lectors valencians es consoliden per damunt de la mitjana espanyola

La població lectora de llibres, 69%, experimenta una gran pujada, 14 punts percentuals en una dècada

28/05/2021 - 

VALÈNCIA. El 96,3% de la població valenciana llig. El que més, premsa (72,8%) i llibres (69%). La lectura de llibres, de fet, ha crescut 14 punts percentuals en deu anys, consolidant-se per damunt de la mitjana espanyola. En relació amb l’última dècada, les tendències indiquen que al territori valencià, els còmics i les revistes disminueixen, els diaris es mantenen estables en torn eixe 72% i creix també el percentatge de lectors de pàgines web i xarxes socials (que se situen en el 59% i 51,2% respectivament). A més, el sector per edat que més llegeix és dels 14 als 34 anys, 98,8%. Totes aquestes dades provenen de l’estudi presentat dijous per la Fundació FULL: Hàbits de Lectura i Compra de Llibres a la Comunitat Valenciana 2020, que ofereix una perspectiva comparada dels últims deu anys al territori valencià.

A la presentació hi han participat el president de FULL, Jesús Figuerola, juntament amb la directora de projectes de la fundació, Teresa Val, qui ha llegit un escrit del respectat catedràtic de Sociologia i exvicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Antonio Ariño, que no ha pogut assistir presencialment.

Des del 1999 fins al 2011, aquests estudis es van realitzar anualment a petició de la Direcció General del Llibre, Arxius i Biblioteques de la Conselleria de Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana. La Fundació FULL els va reprendre en 2018, ampliant la mostra de persones enquestades de mig centenar a més d’un miler (l’enquesta de 2020 s’ha conformat amb una mostra de 1.224 entrevistes, en una població de 10 anys o més). Així, FULL assegura la investigació amb l’objectiu de conèixer el comportament lector de la població resident a la Comunitat Valenciana en el moment actual. La informació obtinguda permetrà la formulació i avaluació de futures accions i plans de lectura. “Tenim un país molt divers i, a l’hora d’actuar, hem de tenir ben presents les diferències que enriqueixen la nostra societat. No és la mateixa realitat la d’Alcoi que la de la Vega Baixa”, ha afirmat Figuerola. La directora de projectes de la Fundació pel Llibre i la Lectura ha anunciat que en els mesos vinents l’objectiu és realitzar estudis sectorials més minuciosos de tot l’estudi: “hi ha moltes dades i podem veure’s aclaparats, però hi ha molt per interpretar”.

'Hàbits de Lectura i Compra de Llibres a la Comunitat Valenciana 2020'

Lectura en valencià, pas a pas

El nombre de lectors en valencià també ha augmentat. El professor Ariño destaca que els lectors habituals estan estancats al 3%, mentre que sí que hi ha hagut un augment dels lectors ocasionals, al 44%. Figuerola ha assenyalat que s'hauria de llevar importància a la xifra que parla del 3%, ja que suposen persones que només lligen en valencià, i remarca el fet que a poc a poc el nombre de persones que lligen en valencià i, sí, també en castellà i altres llengües, va augmentant. Quatre punts percentuals de 2010 a 2020. "La mitjana està en torn el 40%, però per exemple, a la zona en què ens trobem, Gandia-Alcoi (comarques centrals), la lectura en valencià està més consolidada (20 punts per sobre de la mitjana del País). Una xifra molt bona", ha afirmat el president de FULL.

La presentació s'hi ha donat en el marc de la 1ª Plaça del Llibre a Gandia. "Les dades de lectura dels valencians augmenten i es consoliden per damunt de la mitjana espanyola. També augmenta el nombre de lectors en la nostra llengua i, segons territoris". A la presentació hi han assistit representants de l'ajuntament de Gandia, com el regidor de l'IMAB, José Manuel Prieto o la cap de servei del Llibre i Biblioteques, Rosa Codoñer, en representació de la Direcció General de Cultura i Patrimoni. En aquest sentit, Figuerola ha destacat l'imprescindible suport institucional: "part de les accions que el Pla Valencià del Foment del Llibre i la Lectura 2017-2021 ha impulsat són les responsables d'aquest augment en l'índex de lectura".

També hi havia altres representants d’entitats com Àfrica Ramírez, presidenta de l’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV), qui ha destacat la importància d’aquestes dades per al sector editorial, ja que permeten orientar la direcció a seguir. “El fet que FULL amplie la mostra és cabdal per a nosaltres, l’AEPV estem profundament arrelats a la societat valenciana”. Al seu torn, Rosa Mengual, presidenta de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura ha agraït el treball de FULL amb aquestes dades: “Ens permeten saber cap a on anar, però també que tot l’esforç i el treball dels qui treballem pel llibre i la lectura funciona, que ho estem fent bé, i això és una empenta important”.

Noticias relacionadas

next