Este sitio web hace uso de cookies con la finalidad de recopilar datos estadísticos anónimos de uso de la web, así como la mejora del funcionamiento y personalización de la experiencia de navegación del usuario. Política de Cookies Aceptar

el 27 d'octubre

Improvisar i deixar-se portar per la música: Elena Setién dóna les claus 

21/10/2020 - 

CASTELLÓ.  La Universitat Jaume I de Castelló ha organitzat per a dimarts 15 de desembre el Taller d'improvisació i creació musical a càrrec de la cantant i compositora Elena Setién, dins del cicle 'Encontres musicals'. La sessió tindrà lloc a les 19.00 hores al Menador espai cultural amb entrada lliure amb inscripció prèvia a la web de la UJI.

Segons Setién en el seu llibre El camí de l’artista, l’escriptora Julia Cameron parla d’una energia creativa subjacent: alguna cosa així com una «freqüència de ràdio» de creativitat a la qual ens podem acoblar en qualsevol moment. Mitjançant els exercicis que proposa en el seu llibre, percebem com «endollar-se» a aquesta freqüència és, en realitat, més senzill del que creem. Només hem d’aprendre a passar l’embull de prejudicis, idees preconcebudes i pors que moltes vegades ens fan pensar que crear és cosa de genis i que la inspiració és un do de privilegiats.

En realitat, la creativitat és la forma mateixa en què la vida es desplega. El xiquet que aprèn a escriure i decideix torçar una mica més cap amunt la cueta de la ela... busca la seua lletra personal, la manera creativa de deixar la seua petjada característica en el que fa, de manera espontània i no premeditada: és una cosa inevitable. I així amb tantes coses des de cuinar un plat fins a posar-se un capell girat més o menys cap a un costat o cap a un altre.

Tornant a aquesta «freqüència de ràdio» de creativitat de la qual parle al principi, la idea de poder-nos «endollar» i tindre l’experiència que interpretem o executem aquesta freqüència de manera personal i única, és molt alliberadora. En aquest taller, Joseba Irazoki i jo improvisarem i compondrem en directe. Ens «endollarem» a aquesta freqüència per a extraure idees, frases musicals, sons que ens inspiren i ens inciten a crear una cosa nova. Parlarem d’aquests prejudicis, aquestes pors, aquestes idees preconcebudes, i veurem com els artistes podem aprendre a no escoltar-los i posar-los al lloc que els correspon. Parlarem «dels dos cervells», com els anomenen els improvisadors free de Nova York. El cervell intuïtiu, lliure i indagador i el cervell analític i seleccionador. Cadascun amb el seu paper, vital per a l’expressió artística.

Sobre Elena Setién

La donostiarra Elena Setién va tornar a la seua ciutat natal a l’estiu de 2015. Fins llavors, tenia ja recorreguda una important trajectòria musical a Dinamarca on formava part del col·lectiu discogràfic ILK. La seua tasca allà li va portar quatre nominacions als Grammys danesos del jazz i un guardó del ministeri de les arts daneses.

El mes de novembre de 2016 va editar el seu sisè treball, segon en solitari. El disc, Dreaming of Earthly Things, va ser publicat per la discogràfica Enja/Yellowbird i va rebre un Premi Basc de la Música (Musika Bulegoa Sariak) en novembre de 2017.

El seu nou treball Another Kind of Revolution va eixir en febrer de 2019 amb el prestigiós segell estatunidenc Thrill Jockey. La revista britànica Uncut va incloure el primer single Another Kind of Revolution en la seua selecció de temes de l’edició de gener, descrivint que la cantautora basca conjura un món oníric Nyro-esc.

Noticias relacionadas

next