CASTELLÓ. La Regidoria d’Educació fa balanç de la inclusió digital en matèria educativa un any després del confinament obligatori a causa de la pandèmia, una circumstància que va obligar a l’educació en línia. Amb la finalitat que cap xiquet ni cap xiqueta vegera limita aquest dret fonamental, el consistori va facilitar vora 100 tauletes i altres tantes línies de dades a l’alumnat de la ciutat.
L’àrea que lidera Francesc Mezquita es va sumar així a la iniciativa de la Conselleria d’Educació per reduir la bretxa digital i facilitar l'alumnat eines per a l’educació digital, a més de per a fomentar les competències digitals. En aquesta mateixa línia, i amb la finalitat de formar l'alumnat en una correcta utilització de les xarxes socials i els recursos digitals, la regidoria també ha col·laborat en campanyes de prevenció per fer front a l’assetjament escolar mitjançant les xarxes socials i de prevenció de les addiccions digitals.
“L’Ajuntament de Castelló aposta per la igualtat d’oportunitats” i, per això, “des de la Regidoria d’Educació hem adquirit els recursos necessaris per reduir la bretxa digital” ha afirmat Mezquita. L’edil ha dit que “el consistori s’ha esforçat i s’esforçarà per garantir una educació inclusiva, un objectiu en què seguirem col·laborant amb la Conselleria d’Educació del govern valencià”. Així mateix, el titular d’Educació ha insistit en la necessitat “d’introduir els recursos digitals en l’educació, però també en la formació d’un ús ètic i responsable d’aquests recursos”.
Així, des de l’inici de la pandèmia, més de 200 famílies han rebut els recursos facilitats per la Regidoria d’Educació. En la distribució de línies de dades, el consistori ha col·laborat amb la firma Netllar Castelló, del grup Más Móvil. Els mateixos centres educatius van estar encarregats de fer arribar els materials i els recursos digitals a les famílies que així ho van requerir. Cal assenyalar que el material aportat per l’Ajuntament es va sumar als recursos adquirits per la Conselleria dins del Pla Mulan, amb el qual es va arribar als més de 700 dispositius electrònics i una quantitat similar de línies de dades per a reduir la bretxa digital a la ciutat de Castelló.
Els aparells digitals, doncs, van estar destinats a l’alumnat de segon cicle de primària i als de secundària, ja que les activitats que es realitzen durant aquestes etapes requereixen més recursos digitals. La Regidoria d’Educació va garantir l’operativitat durant tot el curs marcat per la situació de pandèmia.
L’Ajuntament de Castelló, mitjançant la Regidoria d’Educació, ha impulsat i col·laborat en diverses campanyes de prevenció front a l’assetjament escolar en l’àmbit digital. En eixe sentit, el consistori va ampliar el programa contra l’assetjament, amb una mirada especial en l’entorn de les noves tecnologies i les xarxes socials. Per a tal efecte, Mezquita es va reunir amb el Col·legi Oficial de Psicologia i va facilitar la distribució del llibre Por ti y por todos tus compañeros, de David Poves. A més, Educació també va col·laborar amb el repartiment del còmic La taca negra per tal de prevenir la ludopatia i les addiccions digitals.