CASTELLÓ. Cultura de la Generalitat té com a objectiu aproximar la qualitat de les Arts als seus espais de Castelló de la Plana. Fruit de la coordinació entre l’Institut Valencià de Cultura a Castelló i les Arts, el valencià Gustavo Gimeno dirigirà obres de Beethoven i Bruckner amb l’Orquestra de la Comunitat Valenciana a l’Auditori de Castelló aquest pròxim dimarts, 22 de desembre, a les 19.30 h.
El delegat territorial de l’IVC a Castelló, Alfonso Ribes, el director artístic de les Arts, Jesús Iglesias Noriega, i el mateix Gustavo Gimeno han presentat aquest concert amb què comença la programació simfònica de les Arts a la capital de la Plana.
Per la seua part, Ribes ha comentat que “cada vegada la col·laboració amb les Arts és més estreta perquè l’objectiu és acostar al públic la gran qualitat musical que emana de l’orquestra titular de les Arts i, en aquest cas, sota una batuta de la talla de Gustavo Gimeno”.
En la mateixa línea, segons ha apuntat el director artístic de les Arts, Jesús Iglesias Noriega, “la vocació autonòmica de les Arts implica concebre una programació vertebradora, que acoste les excel·lències artístiques a tota la ciutadania, estiga on estiga. Gires com Les Arts amb Tu o Les Arts Volant, les possibilitats que ofereix el streaming i les noves tecnologies són part d’aquesta aposta, on Castelló i la seua important tradició musical són parada fonamental. Per això incrementem les nostres col·laboracions un altre any més en el qual, a més de propostes simfòniques de la més alta qualitat, també oferirem òpera amb una funció de L’isola disabitata al Teatre Principal i els recitals del Centre de Perfeccionament al Belles Arts”.
Gustavo Gimeno torna a l’Auditori de Castelló amb dues partitures imprescindibles del repertori simfònic, amb les quals el públic podrà gaudir dels dots de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana: el Quart concert per a piano, de Beethoven, amb Javier Perianes com a solista, i la Setena simfonia de Bruckner.
En aquest sentit, el músic valencià, director musical de la Filharmònica de Luxemburg i de la Simfònica de Toronto, ha destacat el valor de les dues propostes: “La Setena de Bruckner és no sols una de les més populars del compositor austríac, sinó una de les millors creacions simfòniques de la història. En el ‘cosmos’ brucknerià cohabita el que és grandiós amb l’íntim, el sublime amb el bucòlic, el sacre amb el profà, i aconsegueix crear un món emotiu de gran profunditat i espiritualitat que té una màgica capacitat d’elevar-nos”.
“A més, no volíem desaprofitar l’ocasió per a executar la música de Beethoven, no sols per a commemorar el 250 aniversari del seu naixement, sinó també pel seu valor en el context actual, ja que la seua música ens reconforta sempre de manera especial. És a més una gran experiència fer el seu quart concert de piano, el més complet i emotiu, i amb un artista de tal sensibilitat com Javier Perianes, el solista espanyol de més rellevància internacional”, ha conclòs.
La programació simfònica de les Arts a l’Auditori de Castelló continuarà el pròxim 6 de febrer amb el Rèquiem de Verdi, una de les partitures més fascinants i apreciades del repertori sacre, amb solistes com Maria Agresta, Sonia Ganassi i Michele Pertusi.
Posteriorment, el 28 de març, l’espanyol Juanjo Mena, actual titular de la Filharmònica de la BBC, proposa un atractiu programa amb l’obertura de l’òpera Los esclavos felices, de Juan Crisóstomo de Arriaga, considerat com el ‘Mozart basc’, i la Simfonia concertant per a oboé, clarinet, fagot, trompa i orquestra, del geni de Salzburg. Com a colofó, dirigeix l’última simfonia que Schubert va compondre, La Gran, anomenada així per la seua duració i majestuositat, i precursora dels nous aires romàntics.
Per la seua banda, l’ascendent Antonello Manacorda debutarà amb l’OCV el 28 de maig, amb l’obertura del Somni d’una nit d’estiu de Mendelssohn-Bartholdy, inspirada en la peça homònima de Shakespeare, seguit del cicle de cançons Les nuits d’eté de Berlioz i La mer de Claude Debussy.
Després de l’èxit de públic la passada temporada amb la seua primera incursió operística en el Teatre Principal de Castelló amb Les mamelles de Tirésias, les Arts presenta el 4 de març de 2021 una representació de L’isola disabitata, de l’espanyol Manuel García, figura clau per al desenvolupament de Gioachino Rossini, de qui va ser primer intèrpret dels seus títols més importants.
Emilio Sagi firma l’adaptació escènica d’un dels últims treballs del tenor, compositor i mestre de cant, una òpera de cambra concebuda per a quatre cantants i acompanyament pianístic.
A més, els cantants del Centre de Perfeccionament continuaran amb el seu cicle de recitals gratuïts al Museu de Belles Arts de Castelló. Les Arts al Belles Arts té programades pròximes actuacions dels joves cantants i pianistes per als dies 14 de gener, 14 d’abril i 27 de maig de 2021.