l'alcora celebra el dècim aniversari

No només de caps de cartell viuen els festivals: Ultrasons abandera l'aposta per nous talents 

9/10/2019 - 

CASTELLÓ. Per aquesta època de frenesí de festivals que vivim, moltes vegades caiguem en que els noms d'artistes als cartells es repeteixen per tot arreu, però fugint de tot allò que es coneix amb l'anglicisme mainstream trobem un cicle que enguany arriba a la seua dècima edició reivindicant el paper dels festivals com a vertadera plataforma per a donar a conéixer nous artistes, i no és un altre que l'Ultrasons a l'Alcora.

Aquest cicle cultural, que es celebra del 18 al 27 d'octubre al Saló Gòtic de la capital de l'Alcalatén, ha arribat als deu anys sense deixar de banda la seua essència "pluralitat, promoció de noves propostes i compromís cultural amb l’entorn" segons reivindiquen des de la mateixa organització.

L'edició d'aquest any combina com sempre, la interpretació, la pintura i amb un protagonisme especial, la música. Un dels artistes que encapçala el cicle es el californià Dorian Wood que presenta un espectacle en solitari acompanyat sols pel piano per rendir homenatge a Chavela Vargas l'any que es celebra el centenari del seu naixement.


Una altra de les propostes que destaca és Tarta Relena la combinació de les veus a capella de Marta i Helena entremesclada amb pinzellades d'electrònica. Aquest 2019 han presentat el seu primer treball discogràfic Ora Pro Nobis.

De la mà de José Luis Miralles arriba Beyond the piano, un dels espectacles més il·lustratius del que representa l'Ultrasons. Miralles reinterpretarà amb el piano obres dels segles XX i XXI mesclades amb sintetitzadors, veus processades, drons, sons ambient, a més les ilustracions de Lluna Llunera, pensades per a cadascuna de les obres, posaran la nota visual a la proposta.

Baix el projecte Eixa es troba una combinació de la veu i la interpretació d'Isabel Latorre. Amb el recent llançament del disc Invisibles, el grup fa un repàs sonor per la novel·la La Città Invisibili d'Italo Calvino. Horitzons distòpics a càrrec de Subespai (pseudònim de Mauri Edo, músic experimental barceloní) és l'únic espectacle que compta amb aforament llimitat i al que cal inscriure's prèviament. Edo, pretén "preparar l'oient per a la banda sonora dels temps que s'apropen" intentar acostar l'espectador als sons del futur.

Aposta pels artistes locals

En la seua aposta pels artistes locals, en aquesta edició d'Ultrasons P.X.L. y Daniel Padilla presenten Bloop, una intervenció artística on el punt de partida és la fascinació pel so misteriós, de freqüència irreconeixible i possible origen animal. 

Elena Medina, coneguda artísticament com La Megi, presentarà el seu fotollibre Realismo imaginativo: pareidolia que convida a cualsevol persona amb una ment imaginativa a jugar amb les formes. L'alumnat de l' IES l'Alcalatén amb el musical Tot és possible i la Societat Ca Blues l'Alcora amb el seu 'test' per a provar guitarres que s'usaven al bluesdel segle XX, completen l'elenc de participants locals.

 

Premi Ultrasons 2019

En la tercera edició d'aquests premis, des de l'organització s'ha volgut premiar Enrique Salvador "per la seua tasca de lluita per la conservació, recuperació i difusió de tradicions locals".

Sens dubte el cicle Ultrasons confirma una vegada més que ha nascut per quedar-se i prova que és possible programar un altre tipus de festival on el públic, més enllà d'anar a escoltar els seus artistes preferits, pren un moment per gaudir de la cultura, descobrir nous talents i deixar-se portar per la màgia del directe.

Noticias relacionadas

next