Conferència de la investigadora i referent de l’ecofeminisme

Yayo Herrero anima a prioritzar la cura de "vides dignes" a les Jornades Construint i Alimentant Alternatives

26/10/2020 - 

CASTELLÓ. "La pandèmia no és una cosa inesperada, no és un cisne negre, sinó que la comunitat científica venia projectant possibles pandèmies des de fa dècades a conseqüència de la forma d'organització de la societat i l'economia que han donat l'esquena a la vida". Així ho ha traslladat la investigadora i referent de l’ecofeminisme, Yayo Herrero, aquest dilluns en la primera conferència de la segona edició de les Jornades Construint i Alimentant Alternatives, una nova cita que organitzen les Regidories de Transició Ecològica i Habitatge de l'Ajuntament de Castelló en la qual promouen noves maneres de vida sostenible i reivindiquen l'habitatge digne en diverses conferències, teatre i tallers de bioconstrucció fins al 15 de novembre.

Yayo Herrero ha sostingut que la pandèmia "està interconnectada amb altres crisis (ambiental i social) i que forma part d'una crisi civilitzatoria a conseqüència de la manera d'organitzar la vida que ha propiciat desigualtats i ha trencat els equilibris del planeta". L'antropòloga ha animat a impulsar davant l'actual situació polítiques publiques que prioritzen les cures i el sosteniment de "vides dignes", la redistribució de la riquesa i la sostenibilitat ambiental. La conferència, amb el títol Construint futur en temps de pandèmia i a la qual han assistit els regidors de Transició Ecològica i Habitatge, Fernando Navarro i María Jesús Garrido, ha completat quasi l'aforament en el Menador establit per les mesures de prevenció, i també s'ha pogut seguir per streaming en Youtube.

Yayo Herrero ha indicat que la pandèmia ha posat de manifest "el desmantellament dels serveis públics" i "la situació una precarietat laboral" després que en l'anterior crisi financera es prioritzara els diners públics per a "rescatar" a entitats financeres en comptes de la gent. "Ara hi ha persones amb ocupació que no poden pagar l'habitatge, la llum o l'aigua", ha assenyalat.

Ha exposat que la pandèmia, pels problemes socials i laborals que s'han posat en evidència, s'han "valorat l'ocupació" i "els serveis públics". "La trama civilitzatoria ha configurat una manera d'entendre l'economia en la qual ens fan creure que abans de necessitar habitatge o aliments sans necessitem diners que és el que et permet accedir a l'un altre", ha assenyalat Yayo Herrero, que ha considerat paradoxal que ara s'assumisquen mesures que reivindiquen moviments socials des de fa anys, com la prohibició d'acomiadaments o els ERTE, que durant la normalitat semblava impensable.

Les Jornades Construint i Alimentant Alternatives continuaran aquest dijous amb una conferència sobre el model de cooperativa en cessió d'ús a càrrec de la Federació Valenciana de Cooperatives i el Col·lectiu Domèstiques. Es podrà seguir només per streaming pel canal de Youtube de les Jornades, igual que la resta de conferències per la situació de pandèmia. De manera presencial es farà un taller de bioconstrucció a càrrec d’Okambuva, al parc Rafalafena els dies 31 d'octubre i 1, 7 i 8 de novembre Transició Ecològica i Habitatge promouran aquestes jornades fins al 15 de novembre per a posar de manifest nous models de sostenibilitat o sobirania alimentària i reivindicar polítiques que garantisquen l'habitatge digne a la ciutadania.