CASTELLÓ. El seu nom científic, Theobroma, significa en grec "aliment dels deus". És la denominació que rep l'arbre del cacau, una planta que té com a principal utilitat la producció de pols de cacau o mantega de cacau, productes que s'utilitzen, fonamentalment, per a la fabricació de xocolata, un dels aliments més consumits arreu del món però que fins ara fa vora tres mesos no tenia a les comarques de Castelló cap espai que es dedicarà a la seua elaboració i transformació.
Xocolates artesans, ubicada a Albocàsser, naix a partir de la idea de Zenab El Azar, una jove disenyadora gràfica a la qual ja fa anys li rumiava obrir un negoci relacionat amb el món de la pastisseria. "Jo no he sigut mai molt de cuina, però de menuda sempre ajudava a ma mare quan feia pastissos i altres tipus de dolços que li encomanaven per a celebracions al poble i a la família sempre es parlava d'obrir algun negoci com una pastisseria o alguna cosa relacionada", explica Zenab.
Durant l'època de la covid la idea va madurar i va pensar "que s'havia d'obrir un negoci perquè, almenys, les receptes de ma mare no es perderen", assenyala. Des d'aleshores, el desenvolupament del projecte no ha parat, tasca que Zenab ha compaginat amb els seus estudis i pràctiques de treball, i ha servit a sa mare, Mihaela, per a formar-se al costat de diferents mestres xocolaters i pastissers, com per exemple Antonio Bachour, el millor xef pastisser del món 2022.
Així, des del mes de juny, el projecte ha anat prenent forma i finalment l'obrador ha obert al local on estava ubicada l'antiga discoteca Carruan's d'Albocàsser. Al mateix temps, els seus impulsors han mamprés els passos per consolidar el tipus de negoci i la filosofia que l'envolta. "Nosaltres estem compromesos amb la societat i la natura; treballem amb xocolata pura i elaborem les diferents creacions de forma artesanal sense utilitzar additius i sempre amb productes de temporada i de proximitat, com és l'ametla marcona d'Albocàsser, l'avellana de Benassal, les anous de Zucaina i fruita que ve des de Vinaròs", explica la CEO de l'empresa, que entén l'elaboració de dolços de xocolata com un art.
Bomboneria, tauletes de xocolata, miniatures o pastissos són algunes de les elaboracions de Xocolates artesans, i entre elles es troben el Toffe de mango i maracujà i xocolata negre; el praliné d'avellana, xocolata, llet i caramel d'avellana; el ganache al Pedro Ximénez, de plàtan o de yuzú; o el ganache de vainilla de Madagascar, xocolata i oli verge extra d'Albocàsser.
Estes són unes de les desenes de productes que tenen ja al catàleg. Totes les elaboracions es realitzen amb la matèria prima que serveix un proveïdor belga que aboga per un comerç just i que destina diners de la venda del cacau a millorar la vida de l'agricultor en origen i també l'ensenyament dels més menuts a zones productores, explica Zenab. En el cas de la firma d'Albocàsser, Brasil, Equador, l'Illa de Java o Costa de Márfil són els països de procedència de la major part del cacau que s'utilitza per elaborar els diferents tipus i formats de xocolata. Trinitari, crioll i foraster són els tres tipus de cacau que existeixen avui en dia.
Zenab insisteix en la necessitat "d'anar poc a poc en el desenvolupament de l'empresa", que no només té com a línia de negoci la fabricació i venda de productes de xocolata, sinó que també vol apostar per l'organització d'esdeveniments com comunions o bodes, la celebració de cursos sobre l'elaboració de productes fabricats amb xocolata i la celebració de tasts. Tot un seguit d'iniciatives que tindran el seu espai en la campanya que està preparant Zenab a través de les xarxes socials i de la web que s'iniciarà en breu.
Un apartat important de l'empresa és la venda dels productes, que en l'actualitat es realitza a través de la tenda ubicada en el mateix edifici de l'obrador i de les fires en les quals participa l'empresa. "La idea en un futur pròxim és obrir una tenda a la ciutat de Castelló i també posicionar els nostres productes en tendes especialitzades en dolços i en establiments de productes gourmet, a més de dotar a la web d'una tenda online", comenta Zenab.
En aquests moments, l'empresa està formada per la CEO, Zenab, i dos treballadores, una de les quals és Mihaela, la mare de Zenab, que és la coordinadora de l'obrador, una iniciativa única a les comarques de Castelló. "Des d'Ulldecona a València, fins ara, no hi havia ningú que es dedicara a l'elaboració de productes de xocolata".