VALÈNCIA. Aquest dijous, 10 d’agost, és el centenari de la mort del pintor valencià Joaquín Sorolla. I com a homenatge, dins dels actes que commemoren l’aniversari d’aquesta data, la televisió pública valenciana s’afig als nombrosos recordatoris de la vida, obra i figura de l’artista amb una nit temàtica dins de la seua programació.
A partir de les 22 hores s’emetrà Cartas de Sorolla, pel·lícula dirigida pel valencià José Antonio Escrivà el 2006 amb un repartiment d’excepció encapçalat per l’actor Pepe Sancho. Amb ell un destacat repertori d’actrius i actors com ara Rosana Pastor, Anna Moret, Juli Mira, Asunción Balaguer, Enrique Cifres, Rafael Alarcón són el repartiment d’un llargmetratge que repassa la seua biografia.
Cartas de Sorolla compta la història de dues passions, dos únics afanys queden continguts en l'íntima correspondència del pintor valencià Joaquín Sorolla, l'amor a la seua dona i a la seua família i la incansable obsessió per la perfecció de la seua faena.
Apareixen des de la seua iniciació a l'Aula de Dibuix de l'Escola d'Artesans de València el 1876 fins a la seua consagració definitiva en la gran exposició de 1906 a París, passant pels llenços que va fer per a la Hispanic Society de Nova York i la seua defunció el 1923 als 60 anys.
En acabar la pel·lícula À Punt completa la nit amb l’emissió del documental Sorolla, el triunfo de la luz del director Joan Batiste Miguel Gil. La seua generació va significar el cim de segles d'evolució artística i entre tots probablement Sorolla era el millor, per això va tindre un èxit fabulós.
Però les tendències van canviar a una velocitat vertiginosa i el món de l'art els va oblidar. No obstant això, el públic mai li va girar l'esquena perquè la seua llum arriba directament al cor.
Ha sigut el gust popular el que ha provocat de nou l'apreciació dels crítics i els historiadors. Una trajectòria que desmenteix tots els clixés sobre la història de l'art.
El Año Sorolla clausura sus actividades en València con una gran exposición en Fundación Bancaja en la que la emoción une el trazo del pintor y el relato de Manuel Vicent