Hoy es 11 de octubre

Art per la memòria: un mural substitueix una vella placa franquista a Vila-real

8/12/2019 - 

VILA-REAL. El Memorial Democràtic, creat a Vila-real l'any 2013 per a la recuperació de la memòria històrica i democràtica, suma una nova fita en el seu haver: l'eliminació de la vella placa franquista del grup d'habitatges Rey don Jaime, en l'encreuament entre els carrers de Sant Blai i de Josep Ramon Batalla. Després de l'acord amb els propietaris dels blocs de cases, la placa instal"lada per la Delegació Nacional de Sindicats l'any 1965, amb simbologia franquista, ha sigut substituïda per la intervenció plàstica urbana d’Angie Vera. L'artista, original de Borriana, ha plasmat en la mitgera del bloc de cases una al·legoria de l'economia tarongera vila-realenca.

"La Llei de la Memòria Històrica del 2007 estableix en el seu article 15 l'obligació de les administracions públiques d'adoptar les mesures oportunes per a la retirada de qualsevol element commemoratiu o d'exaltació de la Guerra Civil o la dictadura. Aquesta placa d'un grup d'habitatges en la zona del Barranquet era un dels pocs vestigis arquitectònics que quedaven del franquisme a Vila-real; per això, hem treballat molt, tant els meus antecessors Alberto Ibáñez i Eduardo Pérez com jo, per arribar a un acord amb els propietaris dels pisos que ens permetera eliminar la placa i complir, d'aquesta manera, amb el mandat de la Llei de la Memòria Històrica", recorda la regidora de Cultura i del Memorial Democràtic, Rosario Royo. Gràcies a aquest acord, la vella placa ha sigut eliminada de la mitgera i, en el seu lloc, l'artista d’street art Angie Vera ha realitzat aquest cap de setmana una intervenció urbana amb la taronja com a protagonista.

Angie Vera és llicenciada en Belles Arts per la Universitat Alonso Cano de Granada i va guanyar l'any 2018 una beca Hàbitat Artístic de l'Ajuntament de Castelló a Sant Pere de Vilamajor. Forma part del Grup Very-veritas, amb Júlia Vera (graduada a l'Escola d'Art i Superior de Disseny de València) i treballa a l’Estudi Isósteles de Borriana. La seua intervenció urbana al carrer de Josep Ramón Batalla se suma, d'aquesta manera, al museu a l'aire lliure que s’ha vingut configurant en els últims anys a Vila-real, principalment a través de la mostra Test, amb murals de prestigiosos noms de l’street art com Escif, Sam 3, Borondo, Pantone, 3TTMan, Hyuro o Mohamed L'Ghacham.

"Recuperar la memòria democràtica, afavorint la dignificació de les víctimes i reforçant la convivència, és el principal objectiu que, fa ja més de sis anys, ens vam marcar amb la creació del Memorial Democràtica. Què millor que l'art i un homenatge plàstic als nostres orígens per a complir amb aquest mandat, embellint amb això el barri i consolidant el nostre impressionant museu a l'aire lliure d'art urbà", conclou Royo, qui recorda que el procés ha comptat en tot moment amb el beneplàcit dels propietaris dels habitatges afectats.

next