CASTELLÓ. Aquesta mateixa setmana començaran els treballs de desbrossament i neteja dels 4.500 metres quadrats del Mas de Fabra a Benicarló on es troba el jaciment. El 2 de novembre arrancarà la fase d’excavació i estudi, amb un termini total previst de 13 mesos d’execució i un pressupost de 134.365,52 euros (5.178,80 euros per a l’adequació i 129.186,72 euros per a l’excavació).
La previsió de l’empresa adjudicatària de l’excavació arqueològica (Global Geomática) és treballar sobre el terreny durant cinc mesos, per dedicar la resta a informes, analítiques i memòries que ajuden a contextualitzar les troballes que, segons les primeres prospeccions dutes a terme els anys 2015 i 2016, es troben localitzades en una superfície de 1.500 metres quadrats.
El jaciment del Mas de Fabra, descobert el 2015 arran de les obres de la variant de la N340, està datat del segle VII aC i suposa una troballa excepcional a nivell arqueològic perquè, al contrari que la majoria de jaciments de la seua època, es troba en una zona plana.
Els treballs arqueològics que s'han dut a terme fins ara a la zona s’han centrat en documentar i georeferenciar les restes i ara, amb aquest projecte, s'obri un món de possibilitats per a la posada en valor del jaciment.
Tant l’adquisició dels terrenys com la posada en valor del jaciment estan cofinançats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI), mentre que el projecte d'excavació i consolidació del jaciment l’ha redactat el Servei d'Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques de la Diputació de Castelló (SIAP).
Actualment, el jaciment està catalogat com a Bé de Rellevància Local i està inclòs en el Catàleg de Béns i Espais Protegits.