EMPRESAS DESDE EL INTERIOR | MAS DE RANDER ELABORA 130.000 BOTELLES ANUALS DE VI I MOSCATELL

Benlloc reivindica la tradició vitivinícola i la projecta al mercat internacional

19/03/2023 - 

CASTELLÓ. La ciutat de Castelló ha viscut aquesta setmana d'una manera intensa les Festes de la Magdalena. Una celebració en la qual, des de fa moltes dècades, la tradició vitivinícola de les comarques de Castelló ha tingut un especial protagonisme en el recinte denominat 'Mesó del vi'. Aquest espai va nàixer com a lloc per a poder degustar i donar a conéixer els vins que elaboraven les cooperatives i cellers de la província a partir del raïm produït a les terres de les zones rurals de Castelló. Un dels cellers que ha participat activament en diferents edicions del 'mesó' en els darrers anys és Mas de Rander, ubicat al terme de Benlloc, “encara que enguany, malauradament, no hem pogut estar perquè no s'ha convidat als vins de Castelló”, explica Juan Domingo Tárrega, gerent de l'empresa.

La recuperació de la viticultura i mantenir la tradició familiar van ser les dues premisses que allà per l'any 2000 van portar a Tárrega a mamprendre la iniciativa agrícola, que té com a principal motor la vinya, però que també compta amb altres cultius com els cítrics o les oliveres. Amb les arrels familiars a Benicàssim, és un coneixedor de primera mà de la tradició del raïm moscatell a la població de la Plana. “El meu rebesavi ja treballava el raïm moscatell i mon pare va professionalitzar el treball i feia enviaments a Madrid, Barcelona i França”, diu Juan Domingo. Després, a finals dels anys seixanta del segle XX amb la consolidació del sector turístic “a poc a poc es va perdre una manera de viure i un signe d'identitat”.

 
El desig de recuperar aquell esperit és el principal argument que va espentar a Tárrega a posar en marxa aquesta aventura que “potser és el pitjor negoci pensat amb el cap i el millor amb el cor”, expressa. L'emplaçament que va triar va ser el terme de Benlloc. I no per casualitat. La població de la Plana Alta té una forta tradició vitivinícola, dins d’una zona, Castelló, que a finals del segle XIX era una les majors productores d’Espanya. “L'esforç ha sigut molt gran i ho continua sent, però després de més de 20 anys el balanç és positiu”, assegura Juan Domingo.

Les xifres ho demostren. Vora 130.00 botelles de vi i moscatell anuals és la quantitat que produeix Mas de Rander avui dia i que distribueix arreu del món. Uns vins que ja tenen un prestigi internacional i que cada any s’exporten a països com Bèlgica, Alemanya, Holanda i Brasil. Sobre el 27% de la producció se’n va fora, diu el gerent del celler, mentre que la resta, es queda a Espanya. Llocs com Madrid o Barcelona són els principals demandants dels vins amb de Mas de Rander, mentre que només el 10% de la producció es consumeix a Castelló. Tárrega assenyala que “en els darrers anys hi ha una millor acceptació dels vins de Castelló per part de la societat castellonenca, però el procés encara és molt lent”.

 
Però la producció no és l'única preocupació de la firma. La sostenibilitat i el medi ambient també ha sigut un dels seus estendards des dels inicis, ja que les instal•lacions estan formades per un celler bioclimàtic, integrat en el paisatge i energèticament sostenible. Ara, com a resultat d’una manera de treballar al camp i de coherència amb la filosofia de l’empresa, Mas de Rander té l’acreditació d'agricultura ecològica i el certificat ecològic de les instal•lacions de la bodega. Juan Domingo Tárrega creu que qui no tinga aquesta acreditació en uns 20 anys “no existirà”, ja que “la societat cada vegada està més mentalitzada i conscienciada amb el medi ambient i aspectes de la salut”.

Aquest és un pas més que Mas de Rander ha donat amb l’objectiu d’aconseguir la màxima qualitat per als seus vins i que s’arrodonirà si prospera la sol•licitud per a obtenir l’acreditació com a D.O. ‘Vinos de pago’, una protecció específica per a vins que es produeixen en una zona geogràfica molt determinada on les característiques de la terra i el clima on es cultiven els fan únics i diferenciats. Mas de Rander està ubicat en una zona de muntanya i prop de la mar, fet que propicia que els vins tinguen una personalitat diferenciada i puguen obtenir la D.O. 'vinos de pago', explica Tárrega.

El Syrah, el Temps, el Blanc, la Mistela Tinta, la Mistela Roure, el rosat Pou-Solé i el Colombreta, primer gran reserva elaborat a les comarques de Castelló, són els productes que elabora el celler amb les varietats cavernet sauvignon, garnatxa, garnatxa premium, merlot, syrah, moscatell alejandria, moscatell d'hamburg, moscatell frontignan i monastrell, cultivades a les finques de Mas de Rander, que compta amb cinc treballadors de la zona de Benlloc i de Torreblanca.

Noticias relacionadas

next