Hoy es 15 de noviembre

Aquests recursos es destinaran al Comité espanyol d’ACNUR

Betxí col·labora amb 10 municipis valencians amb l'aportació de 23.500 euros per a Síria i Turquia

15/06/2023 - 

CASTELLÓ. Un total d'11 municipis de la Comunitat Valenciana -entre els quals es troba Betxí-, després que el Fons Valencià per la Solidaritat activara el protocol d’actuació per a l’acció humanitària d’emergència per a les víctimes dels terratrémols produïts a Síria i Turquia a principis de febrer, han realitzat una aportació econòmica extraordinària a l’entitat municipalista per a fer front a la crisi humanitària, la qual ascendeix a un total conjunt de 23.500 euros.

Aquests recursos es destinaran al Comité espanyol d’ACNUR (l’Agència de l’ONU per a les Persones Refugiades) el qual -i seguint els paràmetres establits pel Comité Permanent d’Acció Humanitària i d’Emergències de la Comunitat Valenciana (CAHE), de què el Fons Valencià forma part- té com a objectiu contribuir a la protecció internacional de la població siriana refugiada, afectada pels sismes i el conflicte, assegurant l’accés a serveis bàsics d’emergència.

Concretament, es proveirà de kits de dignitat a 2.668 dones i xiques desplaçades internes de Síria, qui, a més, són víctimes dels conflictes que colpegen el país des de 2011, i les quals s’ubiquen a la regió nord, centre-sud i les zones costaneres del país d’orient. Cada kit inclou els següents articles bàsics: set de tovalloles menstruals reutilitzables i d’un sol ús, sabó de bany, 3 mudes de roba interior, pinta, raspall de dents, pasta de dents, llanterna i detergent en pols. Amb aquests jocs, es pretén cobrir les necessitats sociosanitàries bàsiques.

L’aportació extraordinària dels municipis de la Comunitat Valenciana garanteix la continuïtat, mitjançant els recursos ordinaris, en l’execució dels projectes de cooperació internacional al desenvolupament que el Fons està executant en l’actualitat als països del sud, i que, malgrat la crisi humanitària a Síria i Turquia, necessiten el continuisme de la màxima col·laboració del municipalisme valencià solidari per a garantir un desenvolupament humà, just i sostenible.

La posada en marxa de la captació extraordinària de recursos econòmics naix després de la convocatòria del CAHE - òrgan del qual el Fons Valencià és membre cofundador - per a mitigar la crisi humanitària derivada pels sismes a l’Orient Pròxim i on, entre altres, es van establir els paràmetres per a l’acció humanitària i d’emergència a Síria i Turquia, i sent el Comité espanyol d’ACNUR el seleccionat pel Fons per a destinar les aportacions extraordinàries dels ajuntaments socis de la Comunitat Valenciana.

Des del Fons es recalca la importància de canalitzar els recursos d'acord amb les necessitats, i de manera coordinada i ordenada, amb l’objectiu de donar una resposta òptima a aquesta gran crisi. Així mateix, l’entitat municipalista per la solidaritat subratlla la importància de continuar treballant per un desenvolupament humà, just i sostenible arreu del món, atenent alhora les situacions extremes com l’actual en tots dos països, valorant també el caràcter solidari que constantment demostra el municipalisme de la Comunitat Valenciana.

20 anys d'acció humanitària 

El Fons, des de la constitució del CAHE, ja fa 20 anys, ha participat mitjançant aquest organisme en les diverses situacions d’emergència, aportant el municipalisme solidari de la Comunitat Valenciana més de 250.000 € de recursos extraordinaris per a l’acció humanitària. Aquests recursos -i des de l’any 2000- s’han destinat a necessitats derivades de situacions d’emergència d’Argentina, Angola, Algèria, Àsia, República Dominicana, Haití, Sudan, Iran, el Salvador, el Sàhara, Bolívia, Java, Perú, Gaza, Ucraïna i, actualment, a Síria.

El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació per la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana

El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). En l'actualitat, el Fons compta amb 143 entitats locals valencianes sòcies (134 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i el Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, executa projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.

La relació entre el Fons i els municipis del sud, així com amb els països en situació d’emergència, és causada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol·licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.

Sobre el Comité espanyol d’ACNUR

El Comité espanyol d'ACNUR -l’Agència de l’ONU per a les Persones Refugiades- és una organització no governamental, creada en 1993, declarada d'utilitat pública, i que compta en l’actualitat amb més de 500.000 persones sòcies i donants. El Comité recapta fons per a atendre les necessitats de les persones refugiades i desplaçades més vulnerables, donant suport als programes d’acció humanitària d'ACNUR (nutrició, atenció mèdica, aigua potable i sanejament, educació, refugi i infraestructures bàsiques, assistència legal i protecció internacional, etc.).



Noticias relacionadas

next