Hoy es 17 de diciembre

el 29 i 30 de setembre

Betxí obri pas cap a la transformació ecosocial amb la celebració del 'VISC! Fòrum Castelló en transició'

25/09/2023 - 

CASTELLÓ. El VISC! Fòrum Castelló en transició per la transformació ecosocial del territori tindrà lloc els dies 29 i 30 de setembre a la localitat de Betxí. La trobada "asumeix el repte de generar un futur realista i alhora esperançador" a la província de Castelló.

La transició ecosocial és un camí que planteja l'establiment, mitjançant una actitud crítica i la participació social, d'un nou model econòmic més just, equitatiu i sostenible. Un model que implica una transformació social i cultural cap a noves maneres de fer front a les crisis globals, els reptes comunitaris i les cures del nostre entorn proper.

Al llarg de les diverses activitats previstes en aquest esdeveniment, organitzat per la Fundació Novessendes, s'aniran definint els plantejaments realistes i encoratjadors, que des de la província de Castelló es poden impulsar per tal d’albirar i construir un futur millor. Per tal de promoure aliances ciutadanes i entre entitats que ja treballen en aquest camí, i fer més eficaç i col·lectivitzar esforços comuns.

Amb professionals de diferents àmbits

La xarrada de la biòloga especialitzada en Ecologia i Economia Social i Solidària Eva Vilaseca, suposarà el tret d'eixida que ha de generar el marc conceptual del fòrum. Des de la seua experiència com a co-impulsora del fòrum Futurs Impossibles a Catalunya i com a membre de l'Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial, mostrarà la realitat del que suposa la transició ecosocial enfront d'altres models com puguen ser l'Ecofeixisme, el New Green Deal, el Capitalisme Verd o el Decreixement i les seues diferències segons siga el grau de conflictivitat institucional i l'interés pel bé de la societat.

D’aquesta manera, les persones assistents podran prendre consciència de l'actual escenari de canvi climàtic i la crisi de la biodiversitat que se’n deriva, a més de l'esgotament de combustibles fòssils i altres recursos, que fan més i més urgents altres models de vida. Aquest “realisme ecològic” busca generar entorns i vides més lliures, saludables, justos, solidaris i democràtics per a totes.

Eva Vilaseca

El fòrum per la transició ecosocial comptarà també amb la participació de l’activista i escriptora Maite Mompó. D’entre les seues fites professionals destaquen el llibre Rainbow Warriors, Historias legendarias de los barcos de Greenpeace, de Pol·len Edicions, al que narra les aventures viscudes en la seua etapa com a tripulant, i el seu càrrec com a directora de la campanya Stop Ecocidio en parla hispana. La seua experiència i formació com a especialista en ètica ecològica, sostenibilitat i educació ambiental són un clar exemple de que des de l’activisme personal i quotidià, es poden promoure canvis del model de desenvolupament global.

Problemàtiques socials i ambientals

A continuació, diverses entitats del territori introduiran les problemàtiques socioambientals a les quals s'enfronten. Tot i que són moltes més, seran Acció Ecologista Agró, la plataforma 'No a la Mat' i el grup de suport de l'Aurora les encarregades, mitjançant les seues portaveus de donar la seua visió i experiència en relació amb l'escenari actual.

Per tal de generar un marc col·lectiu a través del diàleg i la hibridació d'idees, les dinàmiques de dissabte seran facilitades per l'equip de la cooperativa castellonenca transversal i comptaran amb el suport d'una relatoria gràfica. Tot per tal de sumar esforços i buscar possibles solucions als reptes que plantegen la crisi climàtica i la situació econòmica global. Del que tractarà el fòrum és de produir una connexió efectiva i productiva entre els actius presents al nostre territori, i generar eixe punt de trobada on posar en comú i compartir coneixement per tal d'augmentar així la nostra capacitat de resposta comunitària.

L'esdeveniment conclourà amb una acció de reivindicació popular per l'ús i aprofitament de l'espai de pròxima obertura de la senda fluvial del riu Sec. Aquest projecte, emmarcat a l'estratègia participada Betxí al riu, tracta d'aproximar la població a l'ecosistema fluvial. Reprenent l'estel deixat, d'una banda, pel grup de voluntàries que fa ara deu anys netejà i reacondicionà el traçat de la séquia històrica per no perdre el seu dret d'ús, i d’altra banda rememorant l’episodi històric conegut com “la revolta del Pantà” de 1904, quan el poble de Betxí s'alçà en armes per defensar el control i la gestió de la seua font d'aigua. 

Aquesta representació suposarà un nou precedent cap a la consolidació de la zona verda prevista a l’entorn de l'Horta del Rajolar. Aquest projecte exemplar, albira ja la possibilitat que amb petites transformacions es pot canviar el món. I en aquest cas, de com es pot aconseguir fer que una petita població siga un lloc millor per viure.

Noticias relacionadas

next