exposició a l'eacc

'Bio-lectures', o com una generació d'artistes treballa al rescat del despoblament de Castelló

18/03/2021 - 

CASTELLÓ. Cultura de la Generalitat, per mitjà de l’Institut Valencià de Cultura, ha obert a l’Espai d’Art Contemporani de Castelló l’exposició Bio-lectures. Reflexions de l’entorn natural i rural. La mostra, comissariada per Irene Gras Cruz, és una reflexió canalitzada per l’obra dels artistes contemporanis i les darreres publicacions al voltant de la realitat que emergeix de la nova consciència de la ruralitat i el contacte amb la natura.

En l’acte ha participat la secretària autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit; el delegat territorial de l’IVC a Castelló, Alfonso Ribes; la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló, Verònica Ruiz; la diputada de Cultura, Ruth Sanz; el diputat de l’àrea de Desenvolupament Rural, Santiago Pérez, i la vicerectora de Cultura i Relacions Institucionals de l’UJI, Carmen Lázaro.

Bio-Lectures. Reflexions de l’entorn natural i rural presenta les obres dels i les artistes Cristian Gil, Jesús Monterde, Laura Palau, Marco Ranieri, Javier Rodríguez, Clara Sánchez Sala, Anna Talens i Paula Valdeón, que han produït expressament per a l’EACC una sèrie de peces diferents entre si que busquen dialogar, denunciar i revelar la realitat que envolta el món natural i rural. A més, es reflexiona sobre com aquesta està afectant la ramaderia extensiva, el paratge natural, les collites, la qualitat de vida dels seus habitants o els serveis primaris. 

En el projecte expositiu també trobarem un vídeo amb el testimoni de María Sánchez, autora de publicacions com Cuaderno de campo (La Bella Varsovia) (2017) i Tierra de mujeresUna mirada íntima y familiar al mundo rural (Seix Barral) (2019), amb una conversa mantinguda al voltant de la situació actual del territori rural de l’Estat narrada en primera persona des de la seua pròpia experiència.

La comissària de l’exposició, Irene Gras Cruz, ha fet un recorregut per l’EACC explicant, amb la presència dels artistes, que la mostra naix “d’una selecció de llibres que parlen del concepte del neoruralisme”, contextualitzada amb les realitats de les comarques de Castelló. Gras ha recordat que “l’exposició està organitzada específicament per a l’EACC”, i ha recalcat que “el projecte expositiu també aborda la relació de la dona i la terra”.

Durant l'encontre, la secretària autonòmica, Raquel Tamarit, ha explicat que “la lluita contra el despoblament i la nova ruralitat en el territori valencià és un element central per al replantejament d’un model productiu valencià que fomente les comarques de l’interior de Castelló com a espais d’oportunitat per a viure, amb tots els serveis necessaris per a fer-ho possible. La cultura és també un eix central per a visualitzar les reflexions sobre aquest model necessari i una exposició com aquesta és fonamental, en què la visió feminista de la ruralitat és clau també per a reconduir l’espai rural que volem”. 

Per la seua part el delegat territorial de l’IVC a Castelló, Alfonso Ribes, ha assenyalat que “l’exposició fa una reflexió d’una problemàtica que pateixen les nostres comarques”, i ha mostrat la seua satisfacció per portar a l’EACC “la reflexió des del món de l’art i la cultura d’una temàtica tan d’actualitat”.

L’EACC ha preparat a més un catàleg específic per a l’exposició amb textos i referències de les obres exposades que es podrà aconseguir al taulell d’informació durant la visita a la mostra. Així mateix, el projecte expositiu es complementa amb una sèrie d’activitats com una taula redona al voltant de La literatura en la nova ruralitat, en què participaran Gabi Martínez, Olga Merino i María Sánchez, que tindrà lloc el dissabte 3 d’abril.

Noticias relacionadas

next