Busquen una fossa de represaliats pel franquisme a Nules i demanen a Diputació que signe el conveni

31/08/2023 - 

CASTELLÓ. El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló ha iniciat els treballs de localització d'una fossa de víctimes de la repressió franquista ubicada en un terreny agrícola en els límits dels termes de Nules i Moncofa, en la qual s'espera trobar les restes de quatre joves moncofins assassinats només finalitzada la Guerra Civil per falangistes locals sense cap judici previ. 

Els familiars de les víctimes van contactar amb l'associació fa pocs anys per mostrar el seu interès i demanar-li ajuda per recuperar les restes després de recollir diversos testimoniatges sobre la ubicació probable de la fossa. Després d’una primera campanya de prospecció per georadar impulsada pel Grup, l’associació científica Arqueoantro, els familiars i l’àrea de Memòria Democràtica de la Diputació de Castelló dirigida per Tania Baños, es va decidir realitzar una campanya de localització, excavació, exhumació i identificació de les restes en 2023 en el marc d’un conveni que se signaria entre el Grup i la Diputació de Castelló que incloïa dos projectes més, una altra campanya d’exhumació a les Coves de Vinromà i la posada en marxa d’una obra de teatre sobre memòria històrica.

Adjudicat el pressupost i finalitzats a principis de maig tots els tràmits administratius i reunida tota la documentació i permisos necessaris, el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica assenyala que se'ls va comunicar la impossibilitat de signar el conveni per estar el govern provincial “en funcions”. Amb la nova corporació provincial, resultat de les eleccions municipals, els requeriments i demandes del GRMHC al respecte no han obtingut resposta per part de l’actual Diputació malgrat els escrits presentats avisant de l’urgència dels treballs condicionats per la caducitat del permís d’ocupació del terreny de Nules. 

Davant el silenci de la Diputació de Castelló respecte a la resolució del conveni de memòria històrica en el qual estaven programats els treballs indicats, el Grup, d’acord amb les famílies i Arqueoantro, va decidir iniciar el 28 d’agost la fase d’excavació amb fons propis, esperant la prompta signatura del conveni.

A 30 d’agost, el Grup denuncia que la situació i reivindica la condició humana d’aquestes víctimes i l’actuació en conseqüència per part  de les institucions i en aquest cas concret el compliment del conveni per part de la Diputació de Castelló. Davant això, el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica demana a la Diputació de Castelló la immediata signatura del conveni que ja estava en procés de tramitació.

L'ajuntament col·labora

Per la seua part, l'Ajuntament de Nules, des de la regidoria de Patrimoni, ha oferit total col·laboració als familiars de les quatre víctimes que, pel que sembla, es troben en la fossa de la partida del Belcaire. Així ho ha traslladat el regidor de Patrimoni, Guillermo Latorre, al representant del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, Juan Luis Porcar.

Segons assenyalen des de l'Ajuntament, les quatre víctimes romanien en el camp de concentració de la platja de Moncofa quan, sense judici previ, van ser portats a aquest punt ara en excavació, obligats a cavar la seua pròpia fossa i després afusellats pel bàndol revoltat. 

El regidor afirma que "vist que la fossa és molt probable que es trobe dins del terme municipal de Nules, és la nostra obligació moral posar-nos a la disposició dels familiars amb caràcter general perquè aquestes víctimes puguen descansar en un lloc digne".

next