Hoy es 22 de diciembre

EMPRESAS DESDE EL INTERIOR | BELLMUNT I OLIVER VITICULTORS PRODUEIX 10.000 BOTELLES ANUALS 

Cabanes impulsa la viticultura regenerativa i posiciona el seu vi en el mercat internacional

12/05/2024 - 

CASTELLÓ. La cultura i la tradició vitivinícola a les comarques de Castelló és un fet inqüestionable que es remunta a èpoques pretèrites, on els reconeixements als seus vins, com podia ser el carlón, arribaven des de lluny. Una realitat que es va trencar per la filoxera, l'obligació d'arrancar les vinyes a causa de la prohibició de la plantació i el consum de varietats híbrides i que va deixar el camp quasi orfe d'agricultors que es dedicaren al cultiu del raïm i l'elaboració de vins.

Una tendència que es va trencar durant la primera dècada del segle XXI, a partir de la creació de l'Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Castelló, que està formada per 16 productors que elaboren vins de qualitat. Un d'ells i, potser, un dels capdavanters en el desenvolupament de les vinyes de la zona, és Víctor Bellmunt, que des de la seua bodega Bellmunt i Oliver Viticultors, a Cabanes, ha conquerit paladars d'arreu del món. Un fet que no imaginava aquest enginyer electrònic quan començava a treballar com a cap de departament d'asfalts a una empresa constructora a Castelló.

15 hectàrees a 4 termes municipals

El pas del temps i el haver de fer-se càrrec de les 5 hectàrees de vinya de la família de la seua dona va suposar un impúls a una idea que ja li rondava pel cap. "Jo sempre havia pensat a fer vi, i en aquell moment va sorgir l'oportunitat. Vam començar a fer comptes i vam comprovar que havíem de tindre més superfície perquè fora rendible, així que vam comprar alguns bancals i vam ampliar el nombre d'hectàrees destinades a la vinya", explica Víctor. I ara ja en són 15 les que pertanyen a la firma de Cabanes, les quals estan repartides pels termes de La Barona, les Useres, Vilafamés i Cabanes.

El projecte va començar l'any 2008 quan Víctor va començar a plantar nous ceps a les finques adquirides, però no va ser fins al 2013 quan va eixir la primera collita d'aquest xicotet celler familiar i que ara ja produeix una mitjana de 20.000 botelles anuals de vins tranquils i vins escumosos per als quals només utilitza raïm de les seues vinyes. 

Pioner amb els escumosos

Les ganes de Víctor de millorar i de diferenciar-se el van portar a ser el pioner a la província en elaborar escumosos, tant en el mètode tradicional, denominat champenoise, amb dos fermentacions, la segona en botella; com amb l'estil l'ancestral, amb una sola fermentació que finalitza en botella. "M'agrada molt el vi escumós i com que ningú el produïa vaig pensar que perquè no intentar-ho", assegura Víctor.

Els resultats del treball i la constància en una producció, la de l'escumós, que és més complicada i delicada que la dels vins tranquils, han suposat el naixement de marques com Mare Nostrum, un escumós amb garnatxa i embolicaire; el Bellmunt i Oliver brut (macabeu i chardonnay); i el Bellmunt i Oliver gran brut (pinot noir i chardonnay), així com Les Argamasses, un escumós orange, dels quals elabora 10.000 botelles a l'any. Quant a vins tranquils, és a dir, blancs, rosats i negres, la bodega de Cabanes produeix Gallus, Bellmunt, Vivus, La Desconocida i un moscatell denominat La Meleta d'Alberic. 

Exporta més de la meitat del producte

Es tracta de vins que són molt apreciats a Espanya, sobretot en espais gourmet, en uns restaurants molt concrets i en tendes especialitzades, però també a l'exterior. "Més del 50% de la producció la venem a l'estranger", comenta Víctor. Països com Ucraïna, França, Alemanya, Dinamarca, Estats Units o Corea del Sud són alguns dels destins dels vins que elabora la bodega Bellmunt i Oliver. Com a casos curiosos estan els Estats Units, que és el principal comprador del Mare Nostrum, i Dinamarca, on triomfa l'orange wine elaborat amb chardonnay i riesling, la varietat per excel·lència de la regió de l'Alsàcia.

Altres varietats que també treballa la bodega de Cabanes són tempranillo, merlot, syrah o cabernet. Totes elles es cultiven amb el mètode de l'agricultura regenerativa. I és que, igual que va ser el precursor de la producció de vi escumós a les comarques de Castelló, és també una referència en l'aplicació d'aquest sistema de cultiu. 

"Treballar amb la natura"

"Tenim les finques certificades com a ecològiques, però volem anar un poc més enllà i, des de fa quatre anys, estem practicant l'agricultura regenerativa, una de les solucions per a millorar la sostenibilitat i la resiliència dels sistemes agropecuaris", explica Víctor, qui entén que es tracta "d'un canvi de mentalitat en el qual s'han de canviar les tècniques i no buidar de nutrients la terra llaurant i després haver d'utilitzar productes químics, sinó regenerar la natura i utilitzar la mateixa fertilitat que dona la terra per a produir aliments de qualitat, és a dir, treballar amb la natura".

Així, a les finques que gestiona la bodega no es llaura mai la terra, les restes de les podes es trituren i es deixen damunt de la coberta de terra, la qual es fertilitza amb fem de boví. A més, es té molt en compte el paper de la microbiologia.

El pròxim repte de Bellmunt i Oliver és exportar el Mare Nostrum al Japó, gràcies a la participació de la bodega en un màster de màrqueting internacional de l'UJI, a partir del qual un dels treballs de l'alumnat ha sigut desenvolupar un projecte per a comercialitzar aquest vi al país asiàtic.


Noticias relacionadas

next