Cabanes reivindica l'activisme per la llengua en les Trobades d'Escola Valenciana

20/04/2024 - 

CASTELLÓ. Els municipis d’Estivella i Cabanes han acollit hui les Trobades d’Escola Valenciana 2024 de les comarques del Camp de Morvedre i la Plana Alta. Sota el lema “Fem poble, parlem valencià”, la Coordinadora per l’ensenyament en valencià de Camp de Morvedre (CEVCAM-EV) i Col·lectius per la llengua i la cultura de Castelló, amb el suport de centres, institucions i altres entitats del territori, han mobilitzat les seues comunitats per a defensar el valencià a l’escola, així com el patrimoni cultural i lingüístic, davant les agressions polítiques i socials envers la llengua, com és el cas de la nova proposta de llei educativa del govern PP i VOX.

Cabanes, la Plana Alta

Aquest matí, els carrers i les places de Cabanes han acollit la 38a Trobada d’Escola Valenciana de la Plana Alta, amb una participació aproximada de 10.000 persones, entre alumnat, professorat, famílies i activistes dels municipis de Vall d’Alba, Cabanes, Castelló de la Plana i la Vall d’Uixó.

La llengua pròpia i històrica del País Valencià, així com la identitat de poble han protagonitzat la jornada mitjançant manifestacions culturals diverses, amb què les entitats organitzadores han volgut respondre a l’avantprojecte de la nova llei educativa. Segons Escola Valenciana, la proposició de llei aboca el valencià a ser una llengua residual, provocarà el caos organitzatiu en els centres i afectarà la qualitat educativa de l’alumnat.

“Davant els atacs i els intents d'arraconar el valencià, ens trobaran ferms i dempeus per defensar els drets de la infantesa i de tota la ciutadania. Ens
plantem pel valencià a les aules i als carrers!”, ha afegit la tresorera de l’entitat, Maria Nebot Calduch.
L’alcalde de Cabanes, David Casanova Artero, ha expressat la importància “d’ocupar els carrers i les places, per reivindicar la nostra llengua i cultura, tot allò que érem, som i serem”. En l’activitat, han participat, a més, Rosa Agost Canós i Rafael Ramos Alfajarín, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; Mónica López, de FAMPA Castelló; i Vicent Pitarch, de l’Institut d’Estudis Catalans.

La Festa per la Llengua de la Plana Alta ha inclòs cercavila i xaranga, parlaments, lliurament de premis, actuació dels grups Danses de Cabanes i el Ramell, el cor de l’IES Cabanes i l’IES Vall d’Alba, tallers diversos i mostra de pilota valenciana. A més, de manera destacada, el programa ha comptat amb els concerts de la Unió de Santa Cecilia de Cabanes, Canta Canalla, La Kinki Band, Tesa i Cactus.

Noticias relacionadas

next