Hoy es 15 de noviembre

els pròxims 17 i 18 de febrer

Castelló acull les jornades estatals 'Rebrots d'Arrel' sobre cultius per a impulsar l'agricultura

13/02/2023 - 

CASTELLÓ. Castelló acollirà els pròxims 17 i 18 de febrer les primeres jornades d'àmbit estatal "Rebrots d'Arrel", amb un programa d'activitats per a tots els públics dedicat a posar en valor els cultius locals tradicionals del nostre territori. La trobada serà en el Menador de Castelló i té l'objectiu de generar sinergies entre consumidors, productors i experts en l'agricultura i les varietats tradicionals del territori.

Rebrots d'Arrel, organitzat per Connecta Natura amb el suport de la Regidoria de Transició Ecològica, comptarà amb especialistes i experts de diferents territoris del país. "La recuperació de les nostres varietats tradicionals locals és una oportunitat per a ajudar a reactivar el nostre sistema agroalimentari, amb formes de producció agroecològiques i de proximitat", ha destacat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro.

En les últimes dècades, hem vist com la diversitat dels cultius agrícoles autòctons s'ha reduït dràsticament per l'expansió i la intensificació d'unes poques espècies, que ara dominen la producció i el mercat. Des de Connecta Natura, veuen com cada dia es perden antigues varietats de cultius que estaven adaptades al nostre territori i lluiten per recuperar-les, conservar-les i, el més complicat, fer que es tornin a produir i consumir.

Aquesta associació sense ànim de lucre fa anys que treballa en les zones rurals de Castelló, amb la finalitat de posar en valor tant aquests cultius com els coneixements que generacions de llauradors han conservat per mitjà de l'agricultura. Amb la mirada posada en el futur, formen part del projecte europeu 'RADIANT', el qual els permet investigar la viabilitat i les qualitats adaptatives de cada varietat que conserven i les seves possibilitats per a la comercialització. En aquest sentit, ‘Rebrots d’Arrel’ té l’objectiu de donar a conèixer a consumidors i productors les possibilitats d'aquestes varietats.

A la Finca de Multiplicació de Varietats Fruiteres Tradicionals de Connecta Natura, hi ha una gran diversitat de varietats locals de cirerer, prunera, albercoc, préssec, pera, poma, figuera i magraner, entre altres. Totes elles recuperades gràcies a la col·laboració d'uns agricultors que s'han mantingut ferms amb la cura d'aquestes varietats durant dècades, mentre que el sistema agroalimentari ha anat donant l'esquena a la seva rusticitat i la qualitat dels seus fruits, a la recerca d'una major productivitat, calibre i facilitat d'emmagatzematge i transport de les noves varietats.

No obstant això, el temps ha demostrat que molts d'aquests cultius tradicionals són més resistents a les plagues i a les condicions climàtiques adverses, per tant, més adaptables als efectes del canvi climàtic. A més, aquestes varietats tenen un valor afegit pel fet d'estar vinculades a un paisatge i una cultura determinada. Amb la finalitat de donar vida a aquestes varietats, en les jornades es procedirà a la distribució dels arbres que els agricultors interessats han sol·licitat durant el transcurs de l'any.

Es tracta de recuperar aquest ric llegat de coneixements i varietats com a base sobre la qual aplicar els recursos tècnics actuals. D'aquesta manera es podria millorar la productivitat d'aquestes varietats i, al mateix temps, aconseguir models de cultiu més sostenibles i justos, gràcies a la seva rusticitat i identitat local.

Representació nacional i internacional

Amb aquest fil conductor, Connecta Natura ha organitzat les jornades ‘Rebrots d’Arrel’, en les quals es durà a terme un intens programa de ponències, taules rodones i tallers amb representants d'associacions, projectes i iniciatives vinguts de tota Espanya i de l'àmbit internacional. Prova d'això serà la presència de la Xarxa Estatal de Llavors, la Sociedade Agrícola do Freixo do Meio (Portugal) o el James Hutton Institute (Escòcia) entre altres quinze projectes. Amb això, serà una oportunitat única perquè totes aquelles persones interessades coneguin millor la labor d'aquests col·lectius.

L'objectiu d'aquestes jornades és donar a conèixer els diversos cultius llenyosos tradicionals de la Península Ibèrica (fruiteres, castanyes, glans, etc.) i explorar quines són les seves possibilitats per a arribar als camps de cultiu i a la taula dels consumidors. D'aquesta manera, es convida a totes aquelles persones interessades, productores i expertes a dialogar i indagar col·lectivament sobre les oportunitats i els reptes que planteja la recuperació de cultius llenyosos tradicionals. Aportant una perspectiva regenerativa i innovadora sobre els reptes de l'agricultura enfront de la crisi climàtica i socioeconòmica, ens preguntem: Podem trobar les claus per al futur de l'agricultura en el seu patrimoni històric?

A partir d'aquestes qüestions s'articulen les taules rodones sobre recuperació, producció i consum de les varietats tradicionals, en les quals s'anima a tot el públic a participar. D'altra banda, els tallers participatius tindran la fi d'acostar al públic general sabers tradicionals com és l'art d'empeltar arbres fruiters o degustar varietats tradicionals.

Com a complement als espais de debat i els tallers se celebrarà el Mercat de la Terra, organitzat per Terrenae, en el qual es podran adquirir tot tipus de productes de ramaders i agricultors vinguts dels pobles de la nostra Província. Uns productes que representen les millors qualitats del nostre territori, atès que estan fets de manera artesanal i amb un profund compromís amb la naturalesa. Destaquen Malaerba, Formatgeria La Planeta, D’Armela, La Somniada, Varona La Vella o la Caseta d’Espadà, entre altres.

A tot això se li afegeix una rica oferta d'activitats de joc i aprenentatge per als més petits. Unes activitats pensades perquè es diverteixin alhora que coneixen l'agroecologia i les varietats tradicionals.





Noticias relacionadas

next