per afavorir la igualtat i la difusió de la cultura

Castelló atorga a Rosalía Torrent, directora del MACVAC, el premi Olímpia 2021

25/02/2021 - 

CASTELLÓ. El Consell Municipal d’Igualtat de Castelló ha triat Rosalia Torrent Esclapés com a premi Olímpia 2021. Així ho ha anunciat la regidora de Feminismes i LGTBI i presidenta del Consell, Verònica Ruiz. El guardó reconeix la trajectòria acadèmica i professional de la Doctora Torrent, qui rebrà el premi al Teatre del Raval el dia 5 de març.

Vull felicitar a Rosalía Torrent Esclapés i, al mateix temps, agrair-li la seua tasca al servei de la igualtat i per la difusió de la cultura. És un privilegi tindre una experta amb la seua trajectòria com ella a les comarques de Castelló, on és referent per a moltes dones del món de l’art i d’altres sectors”, ha declarat Ruiz. Així mateix, la regidora ha destacat que “afortunadament, i gràcies al compromís del Consell d’Igualtat amb el premi Olímpia, hem pogut mantindre aquest guardó, tot i el context sociosanitari”. 

La premiada és llicenciada en Història de l’Art i Doctora Cum Laude en Filosofia en l’àmbit de l’Estètica i la Teoria de les Arts per la Universitat de València. Actualment, Torrent exerceix com a catedràtica a la Universitat Jaume I de Castelló. Els seus estudis estan vinculats a l’art, el disseny, el patrimoni i el gènere.

Pel que fa a la gestió artística i comissariat d’exposicions, és directora del Museu Contemporani Vicent Aguilera Cerni’ de Vilafamés i de ‘La Loma del Olvido. Museo del Pintor Raúl Torrent’ a Conca. Rosalía Torrent va crear la Galeria Octubre de la Universitat Jaume I (UJI), de la qual també és directora. Així mateix, ha sigut comissària de 36 exposicions artístiques tant a la Universitat com en altres espais. Durant la seua trajectòria, ha sigut membre de jurats i de diversos comités assessors, com ara bé el Consell Assessor per a la Selecció de la Direcció del Museu de Belles Arts de València (2019).

Torrent ha compaginat les classes a la universitat amb la participació en més de 70 congressos i seminaris sobre el disseny i el gènere. En l’àmbit de la investigació ha treballat sobre el disseny i l’art en l’època contemporània, amb més de 200 publicacions en llibres, articles o revistes científiques, entre d’altres. 

Durant la seua llarga carrera, ha coordinat i dirigit màsters i estudis feministes, treballs finals de grau o Tesis Doctorals a més d’avaluar projectes del Ministeri d’Economia i Indústria. La seua tasca també ha estat vinculada a la direcció de revistes feministes com Asparkía (UJI) i a la coordinació de col·leccions de llibres com Col·lecció Sendes (UJI) o Dissenyadors Valencians (Ajuntament de Castelló i UJI). A més, Rosalía Torrent és membre del consell de redacció de Dossiers Feministes (UJI), entre d’altres. 

El lliurament del Premi Olímpia es trasllada al Raval 

La previsió de l’Ajutament de Castelló és celebrar l’acte de lliurament del premi Olímpia al Teatre del Raval el pròxim divendres dia 5 de març, sempre que la situació sanitària ho permeta. En aquest cas, es garantirà el compliment de les mesures sanitàries pertinents, atenent al context sanitari. L’aforament del Raval serà del 50% per tal de garantir la distància interpersonal i se seguiran tota la resta de protocols, com l’aplicació de productes higienitzants i l’obligatorietat de l’ús de mascaretes.

next