CASTELLÓ. El Servei d’Igualtat d’Oportunitats (SIO) de l'Ajuntament de Castelló ha llançat la campanya Joguets per la Igualtat, emmarcada dins del III Pla d'Igualtat del consistori. "L'educació social és clau per al canvi de la mentalitat social i per això treballem per a aconseguir un desenvolupament total de les persones i que no estiguen condicionades per estereotips i prejudicis de gènere", ha manifestat la regidora de Feminismes i LGTBI, Verònica Ruiz.
L’edil ha explicat que l'objectiu central de la campanya (cedida per l’Ajuntament de València) és "sensibilitzar sobre els rols que la població adulta assignem a les joguines". "No hi ha joguets de xiques ni de xics, i malauradament, aquest rol descriptiu acaba transformant-se en un de restrictiu i que limiten la llibertat dels infants", ha afegit Ruiz.
Dins d’aquesta acció, el consistori distribuirà 600 calendaris amb sis models diferents que es repartiran entre l’alumnat de 5é de Primària de tota la ciutat, biblioteques, els punts de trobada familiar, el Seafi, les tinences d’Alcaldia i els centres vinculats a Serveis Socials. A més, la campanya ha implicat l’edició de 2.000 diaris informatius i d’un vídeo per a compartir en xarxes socials.
Els protagonistes d’aquesta campanya són una nina, un baló, un soldat, un oset de peluix, un unicorn i un nadó de joguet. Tots asseguren que volen que xiquetes i xiquets juguen amb ells per a fer el joc més divertit i ampliar el seu horitzó i la seua funció educadora com a joguets.
"Cada vegada som més persones les que contribuïm a erradicar el masclisme des de l'educació, que és l'autèntica eina al nostre abast per a la transformació social i estem prenent com a camí a seguir el respecte, la convivència i la llibertat de les xiquetes i els xiquets", ha defensat la regidora de Feminismes.
En la comunicació remesa per Ruiz als centres, l’edil destaca que "amb l’inici d’any, tenim una nova oportunitat en el 2020 per a continuar aquesta tasca de conscienciació» i agraeix la col·laboració del personal docent en la sensibilització de cara a evitar «les xicotetes violències de gènere quotidianes".
Aquesta iniciativa és una de les mesures educatives de competència municipal que recull el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i forma part de la missió de Castelló com a Ciutat Educadora.