Hoy es 23 de diciembre

Castelló es prepara per a ballar per la normalització de l’autisme

24/07/2019 - 

CASTELLÓ. Un xiquet és un xiquet. Tota la resta d’atributs són adjectius sense importància al voltant d’allò substantiu: la infantesa és una etapa massa important per a malbaratar-la amb adjectius ni amb prejudicis adults. Massa bonica per a posar-li més límits que els necessaris i imprescindibles. Aquest és el punt de partida d’aquesta història, que comença amb un xiquet i que ningú no sap com culminarà, però que aquest dijous 25 a les 18 h viurà un nou capítol a Castelló, als peus de Tombatossals, a l’avinguda de Lledó. Allí es gravarà un videoclip i tú -sí, tú- pots participar amb la teua familia i els teus amics. Per què és important aquesta cita? La resposta és un puzzle que uneix el cantant Dani Miquel, Escola Valenciana i sobretot, la voluntat d’una família amb una sola aspiració: veure créixer feliç el seu xiquet.

Álvaro té 8 anys i és el fill de Yolanda Arnau, qui juntament amb la seua parella, el mestre i productor musical Juan Vives, ha impulsat aquest projecte musical. Álvaro és un xiquet que va a l'escola com qualsevol altre de la seua edat, juga amb els seus amics i que, com altres 50.000 xiquets en edat escolar en Espanya, viu amb autisme. “Com a mare, i com a professional de la comunicació que no se sent representada per cap associació, només puc fer una cosa: concienciar a la gent”, explica Arnau. Sensibilitzar, visibilitzar l’autisme perquè la societat estiga preparada i facilite la normalització de la convivència amb les persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA).

Música en blau

De l’empenta d’aquesta família va sorgir l’any passat la jornada TEA&art al parc Ribalta, amb més de 2.000 persones “que van gaudir passant-s’ho bé, tots mesclats, tots gaudint”. D’aquell impuls inicial va eixir l’idea d’enguany, que tindrà aquest dijous 25, a Castelló, un dels seus punts culminants. “El cas és que vam pensar en fer alguna cosa transgressora, i com la meua parella és productor musical, ens vam dir i per què no fem un disc de rock?”, argumenta Arnau. Dit i fet, ahí “vam tirar mà de l'orgull de ser de la terreta, vam rescatar cançons populars, vam contractar professionals i... les vam passar al rock!”. A continuació, van seleccionar xiquets amb autisme que pogueren participar i van obrir la idea als seus amics, companys de classe, centres escolars, etcétera. El resultat és TEA&Rock, Música en blau “perquè el blau és el color de l'autisme, i al disc hi ha fins i tot una cançó inèdita que és la vida en blau i que parla de la manera de sentir/viure d'una persona amb autisme”.

 

 Entre les cançons del nou disc hi haurà també la versió rockera de la cançó Parla en valencià de Dani Miquel… i aquesta peça protagonitzarà el videoclip que aquest dijous es gravarà sota l’ombra de Tombatossals, l’escultura de Melchor Zapata. el videoclip a Castelló. El resultat es podrà veure al setembre. “La idea és fer un videoclip inclusiu, al mateix temps que promocionem l'ús de la nostra llengua, i passem una vesprada divertida”, explica Arnau, qui posa l’accent en què el conjunt del projecte “ha durat 6 mesos, incloent gravacions, assajos, estudi, masterització... i els xiquets han gaudit d'una experiència fantàstica; cal dir que en alguns centres educatius ha participat una classe sencera, i ha estat una experiència molt xula, a més que molts músics hi han ficat el seu granet de sorra”. Tota la informació es troba al web del projecte lavidaenblau.com 

Parla en valencià serà l’himne d’Escola Valenciana. “La idea -diu Arnau- és facilitar-la a tots els centres educatius perquè la puguen utilitzar com a inici de curs escolar, per la llengua i pels valors que aporta: inclusió, treball en equip, solidaritat i superació”. I és que, a l’espera de conèixer el resultat, TEA&Rock no pot sonar millor. T’apuntes a la gravació?

next