CASTELLÓ. L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha anunciat aquest dilluns que “amb motiu de la celebració del 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, des de l'Ajuntament de Castelló s'homenatjarà les colles de ‘dolçaina i tabal’ de la nostra ciutat. Aquest serà aquest 2024 l'homenatge de cultura popular que dediquem cada any. Per a la primera edila “aquests col·lectius són una part fonamental de les nostres festes i cultura. Perquè on hi ha una ‘dolçaina i un tabalet’ hi ha un tros de la nostra història, de les nostres tradicions, de la nostra manera de ser”.
“La dolçaina i el tabal podem dir que és la veu dels valencians. I la pervivència d'aquest instrument tradicional és també sinònim de l'orgull que tenim per les nostres senyes d'identitat més recognoscible. A més, als darrers anys han proliferat a la nostra ciutat diferents agrupacions que junt a l’Escola Municipal de Dolçaina i Tabal’, que impulsa l’Ajuntament de Castelló, garanteixen el relleu generacional, ja que són molts també els xiquets i xiquetes involucrats en les colles”.
Així, Carrasco ha revelat el col·lectiu que rebrà el principal homenatge el 9 d’Octubre, comptant amb la representació de collas com: Colla de Dolçainers i Tabaleters de Castelló; El Soroll; Xarançaina; La Plana; Castàlia; Nova Escola; Xaloc, Dimonis de la Plana i la colla de Dolçainers i Tabaleters del Grau”. “Unes colles que s'uniran amb la seua música a la de la nostra Banda Municipal de Castelló en una actuació sorprenent i que segur agradarà al públic congregat en la Plaça Major”, ha avançat.
L'alcaldessa també ha apuntat que, com és tradicional, el ‘món de la *festa’ també estarà molt present en aquesta celebració del Dia de la Comunitat Valenciana. Un any més, i a partir de les 11:30 h del matí, es realitzarà “la Desfilada de les 3 Cultures, comptant amb la participació d'integrants d'ens festers com la Germandat dels Cavallers de la Conquesta, Moros d’Alqueria i L’Aljama”.
El punt de trobada i inici de la desfilada serà al costat de les estàtua del rei Jaume I i discorrerà pels carrers: avinguda Rei En Jaume; Bayer; Navarra; plaça del Real; Porta del Sol; Falcó; Plaza de la Pau; Major i Arxipreste Balaguer per a acabar en a la Plaça Major. “D'aquesta manera tornarem a comptar amb la representació de les cultures cristiana, musulmana i fesol que van conviure en els inicis de la fundació de la ciutat de Castelló i que són també part fonamental de la festa”, ha ressaltat.
Per a Begoña Carrasco aquest 9 d'Octubre és sempre una jornada molt especial. “Una jornada de celebració i també de reivindicació de les nostres pròpies senyes d'identitat com a poble i el que ens uneix a la resta de valencians, a la qual des de l'Ajuntament de Castelló convidem a la participació de tots els nostres ciutadans”, ha conclòs. La matinal conclourà en la Plaça Major amb la interpretació de la Marxa de la Ciutat, l'Himne de la Comunitat Valenciana i l'Himne d'Espanya i amb el volteig de les campanes de la torre del Fadrí, anunciant aquesta jornada festiva.