CASTELLÓ. La Regidoria de Cultura de Castelló, encapçalada per Verònica Ruiz, convida a la lectura amb motiu de la celebració del Dia del Llibre, 23 d’abril, i ho fa amb les publicacions dels premis Ciutat de Castelló. Etnologia, tradicions, humanitats ciència i història de la ciutat són alguns dels eixos temàtics que conflueixen en les obres editades pel consistori i que ara el públic pot adquirir.
“Invertir el temps lliure en la lectura és sempre una bona opció i fer-ho amb llibres que parlen sobre la nostra ciutat és un encert segur”, ha assegurat Ruiz, qui ha convidat els lectors i les lectores a descobrir “la història recent de la nostra ciutat amb aquests llibres que, a més, són fruit del reconeixement de les investigacions a autors i autores de la nostra terra”.
Aquest divendres 23 es presenta a més l’obra El Molí Mitjà de Castelló. Un espai per a gaudir i aprendre, emmarcada en la col·lecció Investigació, Ciències i Humanitats dels Premis Ciutat de Castelló. L’acte se celebrarà al Menador Espai Cultural (18.00 hores) i l’aforament serà limitat per a complir amb els protocols sanitaris per la pandèmia.
Aquest és un treball coral que recull cinc investigadors d’autors com Sergi Selma, Miquel Gómez, Enric Guinot, Reis Lloria i Joaquim Montañés. El llibre representa un pas més en l’estudi dels molins fariners, però també de la difusió didàctica dels molins d’aigua valencians. El Molí Mitjà, també conegut com a Segon Molí de Castelló, ha estat objecte d’un anàlisi del procés tecnològic del seu funcionament. Els autors han investigat l’evolució històrica i el context geogràfic del molí, així com la seua arquitectura i el conjunt de restes arqueològiques identificades en l’excavació.
El treball dedica un apartat a la valoració patrimonial del Molí i al llegat històric i cultural que representa el món dels molins d’aigua en el marc social i territorial castellonenc. Inclou, a més, una part més didàctica complementada amb un audiovisual en forma de disc, el qual reconstrueix fidelment l'immoble i els seus elements més característics amb dibuixos i animacions. Igualment, és una publicació que ha passat per la Comissió Literària del Consell Municipal de Cultura i forma part d’una de les col.leccions municipals més arrelades.
En companyia d’aquesta obra, ja estan a la venda altres treballs premiats amb els Ciutat de Castelló. El públic pot adquirir Torres humanes a Castelló i les seues comarques, d’Enric Sorribes, reconegut en la categoria d’Investigació Etnològica Vicent Pau Serra. També està disponible El manual de la señora de la limpieza, de Josefa Alvarado, i el premi d’Humanitats Les gelades de la taronja a Castelló de la Plana (1926 i 1956), de Roger Ferrando.
De la mateixa manera, l’Ajuntament de Castelló posa en valor el llibre guanyador del premi Miquel Peris i Segarra de la Mar 2019, L’evangeli segons la mar, de Cristina Álvarez. L’obra pertany a la col.lecció de la Biblioteca Ciutat de Castelló.
Aquests volums es poden adquirir a la pàgina web de l’Arxiu Municipal amb preus que oscil·len entre els 4 i els 15 euros. També es poden trobar en línea i en format digital per entre 1 i 2 euros.
D'altra banda, el Servei d’Igualtat d’Oportunitats (SIO) col·labora amb la iniciativa de les biblioteques per posar en valor les ‘Pioneres’ de Castelló. La iniciativa ha suposat l’edició d’una col·lecció de punts de llibre que tenen com a protagonistes dones il·lustres de la ciutat. Matilde Salvador (compositora), Concha Alós (escriptora), Beatriz Guttman (pintora) i a Josefina López (política) apareixen en aquesta campanya de foment de la lectura orientada a donar a conèixer també la biografia d’aquestes pioneres.
D’aquesta manera, a partir del dia 23 d’abril, les persones usuàries podran aconseguir els punts de llibre a la biblioteca municipal i a les sales de lectura de la ciutat. Els materials també es lliuraran als centres de secundària i a les llibreries que col·laboren en la campanya.