CASTELLÓ. El Museu de la Ciutat de Castelló (MUCC) ha llançat el projecte Dones Immortals: història i realitat, realitzat conjuntament amb la Regidoria de Feminisme i LGTBI de l’Ajuntament de Castelló. La iniciativa coincideix amb la commemoració del Dia Internacional de les Dones.
Al llibret editat pel MUCC es donen a conèixer els fets que van envoltar la vida d’Ángela Moreno Gómez, Josefina Cruzado Porcar, Piedad Ortells Agut i Francisca Garcia Mir, totes elles dones del l’itinerari Dones Immortals al cementiri de Castelló i amb històries vitals de discriminació i de violència que connecten amb problemes reals.
Verònica Ruiz, regidora de Cultura i de Feminisme i LGBTBI, les dues àrees que han fet possible aquest projecte, ha manifestat en un comunicat que, "les històries d’aquestes dones del passat presenten uns problemes que, malauradament, són molt actuals com la violència de gènere i l'econòmica i la manca d’igualtat en les feines de cures i de la llar", ha exposat Ruiz per a qui "les xacres que patíem fa un segle estan plenament vigents, una situació que ens ha de servir per a agafar consciència i utilitzar les eines que tenim a les institucions per a acabar amb elles".
En aquesta campanya de conscienciació, Ángela Moreno Gómez és la primera protagonista. Va ser víctima de la violència de gènere a mans del seu cunyat, amb qui es va haver de casar una vegada vídua. La guitarrista Josefina Cruzado Porcar va poder desenvolupar la seua carrera en la música, però limitada pel treball de la llar.
Piedad Ortells va ser la primera advocada que va exercir a Castelló, i durant 29 anys l’única en fer-ho. A més a més, va ser diputada a Les Corts Valencianes, presidenta del Partit Liberal a Castelló i va participar en nombrosos moviments sindicals i socials. Finalment, Francisca García Mir va ser una activista sindical en el món del camp a la qual el franquisme la va condemnar amb el seu home.
En la seua intervenció. Ruiz ha recordat que una associació de dones és un espai on trobar confiança i un altaveu necessari per a reclamar aquella igualtat real i efectiva entre dones i homes”. L’audiovisual publicat hui serà el primer d’una sèrie de vídeos que el consistori difondrà durant el mes de la dona.
D’altra banda, s’ha presentat el vídeo a les xarxes socials sota el títol ‘Les associacions de dones, espais de cura mútua’. L’Ajuntament de Castelló vol posar en valor la tasca de les organitzacions feministes de Castelló. Hi han participat l’Associació 8 de Març, Aula Debate, Adona’t, Amuinca, En Clau de dona, Reinventhadas, Liceu de Dones, Treballadores de la Llar, Asociación de las Amas de Casa, Madres en Acción, Networking i l’Associació de dones Empresàries.
Amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, Castelló reivindica la corresponsabilitat. La campanya institucional se centra en sensibilitzar a la ciutadania respecte a les tasques domèstiques i els treballs de les cures. El missatge ‘Ajudar no és compartir. Corresponsabilitat’ recorre tota la ciutat gràcies a la inserció en la xarxa d’autobusos urbans. D’aquesta manera, es vol fer una reflexió entorn a la necessitat de compartir obligacions a la llar.