CASTELLÓ. L'Ajuntament de Castelló, a través de la regidoria de Gent Gran, s'ha incorporat al projecte d'intel·ligència artificial liderat per un equip d'investigació de la Universitat Jaume I que ha dissenyat una eina capaç de detectar a les persones majors en risc de soledat. Es tracta del projecte, conegut com a 'Serena', que va ser presentat en l'últim Consell Municipal de Persones Majors celebrat abans de la declaració d'estat d'alarma per coronavirus i que ha sigut desenvolupat per l'equip d'investigació GIANT (Machine Learning for Smart Environments) amb el finançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).
La regidora de Gent Gran, Mary Carmen Ribera, ha explicat que aquesta iniciativa es va presentar en un Consell Municipal de Persones Majors abans que es decretara el confinament. En aquest fòrum es va donar a conéixer el projecte i es va convidar a les diferents associacions de persones majors a participar en un primer taller explicatiu sobre l'eina i al qual es van inscriure 130 persones. “A causa de l'actual estat d'alarma aquesta presentació no ha pogut realitzar-se, però des de la regidoria de Gent Gran creiem que és important que comencem a donar-la a conéixer i a aplicar-la”, ha indicat Ribera.
Serena està basat en la intel·ligència artificial. Es tracta d'un robot capaç de mantindre una conversa amb una persona i ser capaç de detectar si està en risc de soledat. Aquesta detecció és important per a posteriorment realitzar les intervencions necessàries per a pal·liar aquesta situació. Per a la seua implantació, tan sols és necessari comptar amb un telèfon mòbil amb accés a internet.
L'equip d'investigació de la Universitat Jaume I ha dissenyat aquest robot conversacional dirigit a les persones majors i es troba en l'actualitat en una fase d'implantació. Les persones interessades a participar en aquest projecte poden fer-lo accedint a la pàgina web de Serena.