Hoy es 23 de diciembre

La Càtedra Reciplasa de l'UJI premia a Vistabella del Maestrat per la gestió dels residus sòlids urbans

3/03/2023 - 

CASTELLÓ. La Càtedra Reciplasa de Gestió de Residus Urbans de la Universitat Jaume I ha lliurat el I Premi a la «Iniciativa per a la millora de la gestió sostenible dels residus urbans» a l'Ajuntament de Vistabella del Maestrat pel projecte titulat «Impuls de l’economia circular a través de l’aprofitament dels residus sòlids urbans».

L'acte de lliurament del premi, que ha sigut recollit per l'alcalde de Vistabella, Jordi Alcón, acompanyat de la tinenta alcalde, Laura Tena, ha tingut lloc a la Llotja del Cànem i ha comptat amb la presència del vicerector d'Investigació, Jesús Lancis; el president de Reciplasa, Ignasi Garcia; l'alcaldessa d'Onda i vicepresidenta primera de Reciplasa, Carmina Ballester; el director tècnic de Reciplasa, Fernando Albarrán, i el professor de l'UJI i director de la Càtedra, Félix Hernández.

Des de la Càtedra, s'ha valorat el compromís de l'Ajuntament de Vistabella de Maestrat amb el desenvolupament sostenible, des del punt de vista mediambiental, i amb la protecció del seu entorn a través de les seues línies d'actuació respecte al servei de recollida de Residus Sòlids Urbans (RSU) per a reforçar els serveis públics, amb una ampliació i millora d'aquest servei.

Amb aquesta convocatòria, premiada amb 2.500 euros i dirigida a entitats educatives, com ara col·legis i instituts, associacions sense ànim de lucre, i ajuntaments de poblacions amb menys de 3.000 habitants, la Càtedra pretén reconéixer iniciatives que porten a una millora de la gestió dels residus urbans i una major protecció del medi ambient.

Els treballs presentats en aquesta primera edició del premi consistien en una memòria del projecte que contenia un resum divulgatiu, objectius i justificació de la necessitat o interés de l'acció duta a terme, descripció de l'activitat, impacte i accions proposades per al futur, tot això acompanyat de documentació gràfica i d'un vídeo explicatiu del projecte.

Aquesta nova acció de la Càtedra Reciplasa s'uneix a unes altres que ja es desenvolupen des de fa anys, com el concurs «Que fem amb el fem», amb el qual es pretén fomentar la creativitat de l'estudiantat d'ensenyament no universitari i conscienciar-li sobre la importància que té la protecció del medi ambient i l'adequada gestió dels residus, potenciant valors que ajuden a avançar cap a una societat millor i més sostenible. Així mateix, també s'entreguen premis a treballs de fi de grau i de màster sobre temes relacionats amb l'àmbit d'acció de la Càtedra.

El projecte premiat

L'adequada gestió dels residus, una vegada generats, és una peça clau per a aconseguir els objectius de reciclatge marcats per la normativa actual. En aquest sentit, l'Ajuntament de Vistabella, ha implantat un sistema de recollida conegut com a Porta a Porta (PaP), a causa dels problemes derivats de la recollida convencional.

Per a això, es va realitzar un procés participatiu i es va elaborar un «Pla local de residus» complementat amb les idees i propostes del veïnat. Després del bon acolliment que va tindre, es va posar en marxa un programa pilot d'implantació de la recollida PaP de les fraccions vidre, paper i cartó, envasos lleugers, matèria orgànica i fracció reste.

Aquest projecte pilot ha anat millorant i ampliant-se amb el pas del temps, de manera que des de 2020 ja s'ha completat el servei de recollida PaP per a tot el municipi, amb personal propi de l'Ajuntament. Es tracta d'un sistema mixt on es combina la recollida porta a porta, amb la instal·lació d'una àrea tancada d'aportació. La recollida PaP es realitza per part del personal municipal, entre les 8.30 hores i les 10 hores, tres dies en la setmana. Cada dia es recullen determinades fraccions seguint el calendari de recollida establit prèviament.

El projecte presentat també pretén contribuir a solucionar un altre dels problemes als quals s'enfronta aquest municipi, com és la despoblació rural, i millorar aspectes que afecten la qualitat de vida, la qualitat mediambiental i de l'ecosistema; i la promoció i suport de xarxes d'inclusió social.

Noticias relacionadas

next