Hoy es 22 de diciembre

EMPRESAS DESDE EL INTERIOR | LA BIOFRANQUESA CULTIVA MÉS DE 30 HORTALISSES ECOLÒGIQUES 

Caudiel sembra el seu futur i transita cap a models agroalimentaris més sostenibles

23/06/2024 - 

CASTELLÓ. La preocupació per la millora dels ecosistemes, el medi ambient i la biodiversitat és una constant de la societat, però les tasques per a aconseguir-les s'han reforçat durant aquest segle XXI amb l'aparició de projectes singulars i arrelats al territori. Moltes han sigut les iniciatives que han brollat en els municipis i comarques de Castelló, però potser una de les pioneres va ser La Biofranquesa que, ubicada a Caudiel, es va crear l'any 2007, quan Cesca Badal i Thomas Laimgruber van decidir unir els seus camins i crear aquesta firma de producció agrària ecològica, que no és només un treball sinó que ha esdevingut un mode de vida.

Cesca és educadora mediambiental i Thomas sempre ha estat relacionat amb xarxes de granges orgàniques. Els dos són fills de tradicions agrícoles i ramaderes. Ella d'Almassora i ell d'Àustria. "Vam decidir establir-nos a Caudiel per la seua tradició en treballar l'horta i per la quantitat d'aigua i fonts que hi havia, fet que ens permetia portar endavant el nostre projecte", assegura Cesca. "A més, hi havia molt de terreny que estava abandonat", remarca. Caudiel  era un municipi que s'havia especialitzat en el cultiu de la ceba i en fruiters com cirera o poma.

Multipliquen el terreny cultivat

Al principi, propietaris de la zona els van cedir algunes terres on van començar a plantar les hortalisses, que poc a poc van anar augmentant. Al principi eren 2.000 metres quadrats i ara Cesca i Thomas ja disposen d'1 hectàrea de terreny.  

Tenen en la seua cartera de productes més de 30 varietats d'hortalisses que naixen a les finques de la partida de La Franqueza "després d'un treball constant i, de vegades, dur però que també es molt satisfactori -assenyala la propietària- que ens porta a poder oferir un producte de molta qualitat i saludable als nostres compradors... i a més és respectuós amb el medi ambient". No obstant, no ha sigut fàcil arribar fins ací. "Un dels nostres objectius-idea era donar visibilitat a l'alimentació ecològica, però no va ser fàcil. Ara, la gent està més conscienciada, però al principi era complicat obrir camí".

Carlotes, porros, alls tendres, enciams, tomates, albergínies, cols, remolatxes, creïlles, cebes o naps són només un exemple dels productes que cultiven Thomas i Cesca entre Caudiel i Benafer. "El que més ens va costar al principi va ser planificar un calendari de cultiu de les hortalisses, ja que estem a uns 600 metres d'altura i els temps no són els mateixos que jo coneixia a la Plana, però poc a poc ho hem aconseguit i ara tenim producció durant 12 mesos a l'any", comenta Cesca. 

Recuperació de varietats tradicionals

Aquesta és una tasca que, paral·lelament, complementen amb la recuperació de varietats autòctones i antigues a les quals els donen valor en la comercialització. Alguns dels vegetals que han tornat a cultivar són una varietat de col de fulla, algun tipus de carabassa de torrar i la carlota morada, que abans la donaven als animals. Estos exemples ajuden a La Biofranquesa a mantindre la biodiversitat a la zona.

Quant a la comercialització, la marca agroecològica de Caudiel ven directament al consumidor a través de grups de consum; és a dir, associacions de persones que s'uneixen per a comprar productes de forma periòdica directament a l'agricultor. En el cas de La Biofranquesa, el projecte reparteix el seus productes cada 15 dies a diferents punts de trobada a Benicàssim, Soneja, Eslida, Montanejos i també a la carnisseria Robres, a Castelló, entre d'altres. "Normalment, els compradors dels nostres productes són gent molt conscienciada amb la salut i amb la qüestió mediambiental i volen menjar un producte fresc que va de la terra directament a sa casa", explica Cesca.

Una sorpresa en cada compra

Una de les particularitats de La Biofranquesa és que no ven al detall i la venda es fa a caixa tancada, es a dir, el client va a recollir la seua caixa, però no sap el que conté fins que no l'obri. "Després ja adapta el menú diari depenent de les hortalisses que se li han enviat i que s'han collit eixe mateix matí", manté Cesca, qui entén que és un mètode "potser més arriscat, però reflecteix una relació de confiança i compromís". Aquesta manera d'organitzar els enviaments, permet als gerents de la marca de productes agrícoles ecològics no tindre excedents de producció i dona al llaurador una seguretat, al temps que el consumidor s'emporta un producte fresc a un preu molt raonable.

Thomas i Cesca han fet del seu treball un mode de vida que els permet fer el que els agrada, a més d'aportar el seu granet de sorra a l'economia de la comarca i fixar població al medi rural.

Noticias relacionadas

next