CASTELLÓ. La retirada de la placa commemorativa per recordar les víctimes del franquisme que van patir la repressió a Borriana i les comarques castellonenques per part del govern municipal, i en concret, pel regidor de Cultura de Vox “es un atac a la memòria de un municipi, que busca esborrar una etapa que la ultradreta no vol que conega la societat”, i “exigim al PP que s’impose davant les polítiques retrogrades de Vox, i repose la memòria de les víctimes del franquisme a la Mercé”, ha apuntat el portaveu de Compromís per Borriana, Jorge Alarcón.
“No ens val quan el PP s’escuda en la falta d’expedient en la col·locació de la placa. Ací no es tracta si hi ha expedient o no, sinó que quan es va posar, se va fer públicament i cap partit de la corporació municipal d’aquell moment va criticar la seua col·locació, entre ells, el PP. I ara, s’ha fet amagat, traïnt al poble de Borriana, i sense cap informe que ho recolze”, ha lamentat Alarcón.
Davant d’aquesta situació, “les polítiques de Vox en Borriana són responsabilitat del PP que ha permés fer el que han volgut. Monferrer té la responsabilitat de les polítiques de cadascú dels regidors de l’equip de govern, i no pot llavar-se les mans quan assegura que cadascú pot fer el que vol, perquè ell és el màxim responsable en el consistori”.
Per tot això, Compromís ha presentat una proposta per al proper ple municipal en la que demana reposar la placa que recorda la memòria de les dones i els homes que van sofrir la persecució franquista per buscar la llibertat, i “no oblidem els milers de persones que van patir la repressió en la presó provisional en què es va convertir el convent de la Mercè de Borriana en els primers anys de postguerra”, ha demanat el portaveu local.
Per la seua part, el portaveu de Compromís a la Diputació de Castelló, David Guardiola, ha explicat que “esperem que la resposta municipal siga diferent a la Diputació, en la que el PP va recolzar les polítiques d’ultradreta, i es va negar a reposar la placa des de la mateixa Diputació”.
El llibre d’altes i baixes de la Mercè de Borriana, per on van passar al voltant de 4.000 persones, comença el seu registre el 9 d’abril de 1939 i acaba al setembre de 1942. Només en Borriana, en els dies entre el 9 i el 30 d’abril d’eixe any se van detindre a 290 hòmens i 44 dones. Segons la documentació, durant tota aquella etapa van passar per eixe centre de detenció 628 hòmens de Borriana i 117 dones, sobre una població de 14.500 persones. En les instal·lacions de la Mercè, entre execucions i pallisses, van morir 28 persones, 4 de Borriana, i altres 24 persones que provenien de localitats properes com Almassora.