CASTELLÓ. Compromís ha presentat en el Senat dues esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat per a 2021 on es demana una protecció efectiva i posada en valor de les Illes Columbretes, a més de més inversió al Baix Maestrat.
Sobre les Columbretes, el portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, amb la diputada autonòmica Belén Bachero i el portaveu d’Iniciativa-Compromís per Castelló, Jesús Broch exposen que, a pesar de ser el Parc Natural una competència autonòmica, la reserva marina de l’entorn és competència de l’Estat, i per tant, les afeccions a qualsevol de les figures protegides repercuteix en l’altra, i no és la primera vegada que hi ha una implicació de l’Administració general en ajuts a Parc Naturals.
"Demanem 500.000 euros per un pla integral de recuperació de l’entorn de les illes Columbretes", declara Broch: "El Govern Central, mitjançant el CSIC té l’obligació de dotar a aquest territori de les infraestructures necessàries per a treballar en aquest objectiu. A més d'haver-se restaurat part el far recentment, cal dotar l'entorn de continguts. Hi ha que treballar per la divulgació científica de la Reserva Natural de les Illes Columbretes. Paral·lelament col·laborar amb la Generalitat Valenciana per desenvolupar un pla de protecció més estricte per a impedir el desenvolupament d’activitats nocives per a la conservació tant de la reserva com del parc, (de la flora endèmica i de l’avifauna del part natural). I també, que el govern mitjançant el CSIC i en col·laboració amb la Generalitat, faça un estudi per saber en quina situació es troba l’avifauna marina de les illes i de la qualitat de l’aigua. Igualment, que hi haja un control exhaustiu de les activitats esportives i limitar l’accés a les zones de nidificació d’aus".
Segons Bachero, "tots aquests estudis i protecció afavoriran la millora en captures de la pesca i en la sostenibilitat de les espècies marines, molt important per al Grau de Castelló. Cal fer polítiques de prevenció per a garantir un futur en condicions als ciutadans de Castelló, i en especial a aquells que encara viuen de la pesca i que tradicionalment han fondejat els voltants de les Columbretes . La protecció del seu entorn garantirà un futur verd i saludable per a Castelló i per al País Valencià".
Igualment, Carles Mulet ha reiterat l’exigència al Govern Central d’aplicar una moratòria a totes les prospeccions petrolíferes que puguen alterar la fragilitat d'aquest ecosistema. "Volem que hi haja un voluntat clara. Veure en quina situació legal es troba la Reserva Natural i si per fí s'ha fet efectiva una declaració com Àrea Marina Protegida el Corredor de Cetacis de la Mediterrània. Volem que es materialitze eixa declaració amb la major extensió i urgència possible, però també eixa moratòria en el territori marítim de l’Estat, i que s’anul·len tots els permisos previs a eixa declaració. Transparència front a l'obscurantisme d'altres temps. Treballar amb respostes traduïdes en inversions. Si ens quedem con estem i el Ministeri continua sent un exercici semàntic al servei dels lobbies, mal afrontarem els reptes del futur".
Quant al Baix Maestrat, Mulet ha reclamat a Benicarló la recuperació de la inversió per executar un passeig marítim ecològic entre el passeig Manuel Azaña i la Ratlla del Terme amb Peníscola, que servisca per recuperar el domini perdut per la regressió i per connectar pel litoral estos dos municipis costaners. "Es tractaria d’una actuació ambientalment sostenible, que dote de seguretat als usuaris i de protecció de la zona, sotmesa als efectes de la regressió i que aportaria una millor imatge a esta franja costanera", ha explicat. Per la seua banda Marta Escudero, portaveu municipal, ha recordat que l’actuació "ha estat fixada durant molts anys als PGE i que ara, lamentablement, ja ha desaparegut però és quan més necessària pareix, ja que la costa benicarlanda ha estat abandonada per les administracions històricament, per això també hem demanat inversió a la costa nord".
Mulet ha visitat la localitat per conèixer algunes de les problemàtiques per traslladar-les via esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat. Josep Lluís Segura i Escudero l’han dut fins la Casa del Marqués, on la coalició defensa que l’Estat transferisca diners a l’Ajuntament per adquirir aquest emblemàtic palau per a reconvertir-lo en un museu que pose en valor la història de l’immoble amb finalitats culturals i el faça visitable, "ja que hi ha un risc de deteriorament en una casa tan interessant que cal deixar garantit per a les futures generacions", ha dit Segura.
Compromís ha esmenat els comptes per reclamar que municipis com Vinaròs o Benicarló puguen recuperar les inversions de Foment per quilòmetre cedit de l’antiga N340 "tal i com altres ciutadans i municipis de tot l’Estat han pogut gaudir per urbanitzar-les, sense que això els genere conflictes i problemes econòmics com està ocorrent", ha remarcat. Entre les esmenes figuren la millora de les freqüències ferroviàries i que els trens siguen de rodalies; actuacions en matèria patrimonial al passeig de Peníscola (museus, carretera sud, pas de la girafa...), als cascos urbans de Benicarló i Vinaròs i al terme de la Jana, on s’han demanat a petició del col·lectiu local l’adequació del camí Carretes, al barranc de Surrac o l’ermita de Sant Josep de Carrascal. També a Vinaròs es demanen actuacions a la costa nord i sud i a la platja del Fortí i Aiguaoliva, en els jutjats i il·luminació del nus de carreteres, un carril bici que unisca Vinaròs, Benicarló i Peñíscola i el parc logístic ferroviari Benicarló-Vinaròs.