desde el partit també consideren la retirada de la placa com "un atac a la memòria del municipi"

Compromís demana "reposar" la memòria de les víctimes del franquisme a la Mercè de Borriana

20/03/2024 - 

CASTELLÓ. La retirada de la placa commemorativa per recordar les víctimes del franquisme que van patir la repressió a Borriana i les comarques castellonenques per part del govern municipal, i en concret, pel regidor de Cultura de Vox "és un atac a la memòria de un municipi, que busca esborrar una etapa que la ultradreta no vol que conega la societat", ha explicat el portaveu provincial a la Diputació de Castelló, David Guardiola.

"Cal que la Diputació de Castelló inste a reposar el recordatori en memòria de les dones i els homes que van sofrir la persecució franquista per buscar la llibertat. Per no oblidar els milers de persones que van patir la repressió en la presó provisional en què es va convertir el convent de la Mercè de Borriana en els primers anys de postguerra", ha demanat Guardiola, i que "esperem que el govern provincial ho recolze, per donar suport a les mesures que prenga la corporació per  restituir la placa, així com restituir la memòria de les víctimes que van patir la repressió de la dictadura". 

Guardiola ha lamentat que "des de les forces polítiques filo franquistes i reaccionàries que reivindiquen l’herència del dictador s’ha decidit, amb premeditació, traïdoria, de forma arbitrària i trencant l’acord de no polititzar les festes locals de Borriana com les Falles, tornar-nos a temps passats i retirar qualsevol recordatori a les víctimes del franquisme en la Mercè".

Per la seua part, el portaveu de Compromís per Borriana, Jorge Alarcón, ha considerat que "la Diputació ha de col·laborar junt a l’Ajuntament de Borriana en superar esta arbitrarietat, per tornar als temps actuals i per donar suport a decisions 'més afortunades', com a institució democràtica i garant dels valors que consagra la Constitució". I pensem que ho farà, ja que "el propi alcalde de Borriana, tot i ser soci del regidor ultradretà que ha decretat retirar el recordatori, ha qualificat la decisió del seu company a l’equip de govern d’arbitrària totalment desafortunada i que ens recorda a temps ja superats".

Per fer-se idea de la magnitud de la repressió que es va viure al recinte de Borriana, el  llibre d’altes i baixes de la Mercè, per on van passar al voltant de 4.000 persones, comença el seu registre el 9 d’abril de 1939  i acaba al setembre de 1942. Només en Borriana, en els dies entre el 9 i el 30 d’abril d’eixe any se van detindre a 290 hòmens i 44 dones. Segons la documentació, durant tota aquella etapa van passar per eixe centre de detenció 628 hòmens de Borriana i 117 dones, sobre una població de 14.500 persones. En les instal·lacions de la Mercè, entre execucions i pallisses, van morir 28 persones, 4 de Borriana, i altres 24 persones que provenien de localitats properes com Almassora

Noticias relacionadas

next