CASTELLÓ. Aquest 14 de desembre es commemora el 102è aniversari de l'aprovació de les Normes de Castelló, un pacte històric que va establir les bases per a la unificació ortogràfica del valencià i que continua sent un símbol de la defensa de la llengua pròpia. Compromís ha aprofitat la mobilització amb motiu d'aquesta efemèride per denunciar els intents del govern del Partit Popular de relegar el valencià i reduir-ne l'ús social.
El portaveu de Compromís a l'Ajuntament de Castelló, Ignasi Garcia, ha destacat la importància de reivindicar les Normes en l'actual context polític: "Avui que celebrem l'assignatura de les normes del 1932, les Normes de Castelló, és important reivindicar més que mai la necessitat de tenir un ús social del valencià, sobretot en un moment en què la dreta del Partit Popular vol eliminar el valencià de les escoles, vol eliminar el valencià del nom de la ciutat i el que vol és arraconar el valencià perquè a poc a poc vaja desapareixent davant de la llengua predominant, que és el castellà".
Segons Garcia, la nova normativa educativa impulsada pel Partit Popular exemplifica aquesta ofensiva contra el valencià. "És molt significatiu que, amb la nova llei educativa, a les zones castellanoparlants no es puga triar el valencià, mentre que a les zones valencianoparlants sí. Això posa en risc la normalització lingüística i relega el valencià a una posició de segona categoria".
Compromís denuncia que aquestes mesures són un intent deliberat de fer desaparéixer el valencià i que fomenten la segregació educativa. Garcia ha recordat que, en experiències anteriors, moltes escoles castellanoparlants van optar per incrementar l'ús del valencià, ja que aquesta decisió millorava la competència lingüística de l'alumnat en ambdues llengües.
En aquest sentit, des de Compromís alerten de l'impacte negatiu de la normativa educativa en la igualtat territorial i en l'accés a l'ensenyament en valencià. La Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes de la província de Castelló (FAMPA Castelló Penyagolosa) ja ha denunciat que la normativa redueix la presència del valencià en l'educació, limita l'ús de la llengua com a vehicular i genera problemes organitzatius greus per a la comunitat educativa.
Finalment, Ignasi Garcia ha destacat la importància d'unir esforços per posar en valor el valencià i preservar-lo com a part essencial de la identitat i la cultura de Castelló. "Aquest 102è aniversari de les Normes de Castelló ens recorda que, si volem una llengua viva, hem de defensar-la cada dia en tots els àmbits. La llengua és una eina de cohesió social i un patrimoni que no podem deixar perdre", ha conclòs.