CASTELLÓ. El Centre Municipal de Cultura La Mercè de Borriana acollirà demà dilluns a les 19h la primera de les xerrades que Compromís per Borriana ha organitzat per "donar a conèixer la història del nostre municipi. "La mateixa història que el PP y Vox vol amagar llevant la placa en la que es reconeixia la gent que va estar tancada en la presó franquista de Borriana", segons la formació.
La xerrada serà a càrrec d’Irene Ballester, doctora i activista social, amb el títol 'Teixint Memòria des de l’Art i el Feminisme'. Alarcón ha recordat que amb Compromís en la Regidoria de Cultura es van crear les Jornades del Memorial Democràtic que van nàixer al 2016 en les que es van celebrar exposicions, xerrades, presentacions de llibres i investigacions, i "amb l’eliminació de les mateixes, volem que el municipi puga continuar aportant el nostre granet d’arena".
Una xerrada que naix de "l’atac que la ultradreta, i amb el permís de l’alcalde del PP, per retirar una placa que no feia mal a ningú, i que quan es va posar, cap partit polític de la corporació municipal del 2016 va criticar, ni denunciar, i ara, el partit que vol llevar llibertats, fa i desfà amb el permís del PP", ha lamentat el portaveu valencianista a Borriana.
"Necessitem que la gent obriga els ulls, que siga més crítica, i que tinga tota la informació, que conega la realitat de la nostra ciutat, i després que reflexione tot el que passa al municipi. Necessitem veïns i veïnes crítics que es tinguen pensament propi, ara que el govern de PP i Vox el vol eliminar", ha assegurat Alarcón.
Per últim, el col·lectiu de Compromís ha convidat a associacions del municipi i a tota la ciutadania a acudir a la xerrada per a informar-se, per a saber, per a reflexionar sobre "un moment de la nostra història que va estar esborrat en el seu moment, i que nosaltres sols volem que es conega tota la història del nostre poble".
Tal día como hoy de 1994 fallece el cardenal Vicente Enrique y Tarancón. Cuatro años antes, en diciembre de 1990, concede una entrevista a TV Castellón en la que repasa su trayectoria vital desde una espléndida lucidez de 83 años. En aquel tiempo, una humilde televisión local se veía abocada a reciclar el material y regrabar cada cinta, por lo que la entrevista se emite y después, pasa a la oscuridad de la desmemoria. Salvo por un detalle: el padre de la entrevistadora -María Padilla- graba el programa, casi íntegro, en una cinta de VHS que, 34 años después, maltrecha por el paso del tiempo, ha sido rescatada para este reportaje, gracias a la colaboración del Servicio de Comunicación y Publicaciones y del LabCom de la Universitat Jaume I
El pasado domingo se cumplieron tres cuartos de siglo de la mañana en que Castelló descubrió las trágicas consecuencias de una tromba de agua que la víspera anegó los barrios del norte de la ciudad, en una jornada que dejó al menos 12 víctimas mortales, la gran mayoría de corta edad. La catástrofe marcó a toda una generación de castellonenses