CASTELLÓ. El Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola, organitzat per l’Institut Valencià de Cultura (IVC), la Diputació de Castelló i l’Ajuntament de Peníscola, ha presentat la 29a edició, que tindrà lloc del 25 de juliol al 3 d’agost en el castell del Papa Luna i el Palau de Congressos de la localitat. El Festival Internacional de Música Antiga i Barroca proposa una completa i ampliada programació, amb huit grans concerts, el tradicional piromusical, animació de carrer, espectacle familiar i sessió cinematogràfica.
El director adjunt de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura, Joan Cerveró, ha participat en la presentació del certamen i ha destacat que el festival és “un exemple d’èxit de col·laboració institucional. Gràcies a este enteniment hem aconseguit 29 edicions i el reconeixement com un dels festivals més importants del repertori barroc del panorama europeu”.
Així mateix, Cerveró ha assenyalat “la gran qualitat de les propostes del cartell i les activitats obertes a tota la població, com el piromusical o els espectacles familiars”. De l’oferta musical ha ressaltat que en el cartell “podem trobar dos òperes i diversos concerts de formacions consagrades internacionalment”.
Per la seua part, el diputat de Cultura de la Diputació de Castelló, Alejandro Clausell, ha ressaltat la importància de la col·laboració i del treball en equip. “Cada administració ací present: local, provincial i regional aporta un valor únic i especial, i és eixa diversitat de talents i aptituds la que ens enriquix i la que ens ha permés aconseguir metes més que destacables en el panorama de la música antiga a escala internacional. La música del barroc i el classicisme, a pesar d’haver sigut escrita fa segles, continua sent hui dia tan rellevant i enriquidora com en la seua època”, ha assegurat.
Així, el responsable de l’àrea de Cultura ha mostrat el ferm compromís de la Diputació amb este gran esdeveniment musical i “la intenció de programar actes culturals de qualitat, que contribuïsquen a afermar esta bella fortalesa del Papa Luna com a bastió del turisme de costa en la nostra província”. D’igual manera, l’alcalde de Peníscola, Andrés Martinez, ha emfatitzat en què este festival “és exemple de col·laboració entre les tres administracions i dona continuïtat a la voluntat conjunta d’apostar per la programació cultural i de qualitat en el nostre municipi”.
Finalment, el director del festival, Leonardo Marqués, ha valorat “l’alt nivell de tots els participants de l’edició d’enguany i la consolidació de l’oferta de familiar com a via per a captar un nou públic”. Marqués ha insistit en la importància que en el certamen “s’unisquen formacions consolidades amb nous valors d’alt nivell” i ha convidat tota la ciutadania a “viure l’experiència d’este festival en un enclavament únic”. Durant la presentació, el duo d’arpa De Soprano y Arpa han interpretat algunes de les peces que formaran part de l’espectacle familiar El arpa furtiva que es desenvolupa del 27 al 31 de juliol en la Casa de l’Aigua.
El Festival inicia la seua programació el dijous 25 de juliol, a les 22:30 hores, en el Palau de Congressos de Peníscola amb la projecció de la guardonada i mítica pel·lícula Farinelli, Il Castrato de Gérard Corbiau. La incorporació de pel·lícules en les jornades prèvies a l’inici dels concerts ha tingut una gran acollida per part del públic i servix, al seu torn, per a reivindicar el passat cinematogràfic de la localitat.
El divendres 26 de juliol, a partir de les 21:00 hores, el grup de Vila-real Visitants realitzarà la Despertà Barroca, un recorregut i espectacle de carrer que des de la Platja Nord fins al Castell del Papa Luna anunciarà i convidarà tot el públic a gaudir de la nova edició del Festival.
Posteriorment, a les 22:30 hores, el Castell del Papa Luna serà l’escenari del primer dels concerts d’enguany. El recital estarà protagonitzat pel grup alacantí Lucentum XVI i el Cor de Cambra Ad libitum de Quart de Poblet, guanyadors de l’últim Gran Premi de Cant Coral, que presentaran Strela do dia. El programa del concert està dedicat a la presència femenina en les cantigues des del segle XIII fins als nostres dies i a més comptarà amb l’estrena d’un motet, una breu composició musical, compost per Pedro Salinas.
L’òpera estarà present en el Festival amb dos propostes: d’una banda, els anglesos Harmònic Consort presenten el dissabte 27 de juliol, en versió concert, Dido i Enees de H. Purcell. D’altra banda, els catalans Ensemble Contratemps oferixen el 30 de juliol, esta vegada en versió escenificada, l’òpera de Monteverdi Il Combatimentto di Tancredi e Clorinda. L’agrupació valenciana Capella de Ministrers continua fidel al Festival i, en esta ocasió, presenta el diumenge 28 de juliol, en el Castell del Papa Luna, Regina.
El 29 de juliol el Festival rebrà el cèlebre grup Café Zimmermann. La formació francesa adquirix el nom del local de la localitat de Leipzig on es van estrenar moltes cantates i obres instrumentals de Johann Sebastian Bach. Des de la seua fundació en 1999 és considerada com una de les grans formacions que difonen el barroc per tota Europa. En esta ocasió, oferiran el programa Una nit en el café del senyor Zimmermann: Telemann i la família Bach. Per la seua part, la reconeguda Orquesta Barroca de Sevilla, al costat del virtuós flautista valencià David Antich, protagonitzarà el concert Vidas Paralelas: Vivaldi & Bach, el dimecres 31 de juliol.
El Festival donarà la benvinguda al mes d’agost amb el piromusical Foc barroc! La platja Nord de Peníscola acollirà este espectacle en la nit del dijous 1 d’agost al divendres 2 d’agost, a partir de les 00:00 hores. Després de la nit del piromusical, els concerts tornen el divendres 2 d’agost, a les 22:30 hores, i amb entrada lliure, al Pati d’Armes del Castell del Papa Luna amb Nuevas Voces del Barroco. Sobre l’escenari, quatre solistes, impulsats en la seua majoria pel Centre de Perfeccionament de les Arts, que presentaran una cuidada selecció d’àries, duos i trios dels títols més representatius d’este període.
El Festival conclourà la programació musical el dissabte 3 d’agost amb el grup madrileny La Spagna acompanyats per la soprano Lucía Martín-Cartón, amb el programa Si Versalles pudiera hablar... . Un concert que arreplega algunes de les músiques més belles del Barroc francés i il·lustra la relació entre compositors de la cort en època de Lluís XIV i Lluís XV.
A més, cal destacar que el Festival continua en la seua aposta per incloure una programació destinada al públic familiar. Així, del 27 al 31 de juliol, a la Casa de l’Aigua tindrà lloc l’espectacle concebut per al Festival El arpa furtiva. La veu de Quiteria Muñoz i l’arpa d’Úrsula Segarra, faran un recorregut per l’evolució de l’arpa a través dels segles per mitjà de precioses melodies i cançons des de l’edat mitjana fins als nostres dies.
El Festival posa a la venda un abonament per a assistir als cinc concerts de pagament per 50 euros. Les entrades anticipades ja estan a la venda, a un preu de 12 euros, en la pàgina web de l’IVC. A partir del 22 de juliol també es podran adquirir en les taquilles situades a la Casa de l’Aigua, de la plaça de Santa María i els dies de concert al Castell.
Les entrades per als concerts familiars El arpa furtiva, programats del 27 al 31 de juliol, a les 20:30 hores a la Casa de l’Aigua, són amb entrada lliure (les invitacions es repartiran el mateix dia des d’una hora abans a la Casa de l’Aigua). També amb entrada lliure serà el concert que tindrà lloc el 2 d’agost al Pati d’Armes del Castell del Papa Lluna. Les invitacions es repartiran des d’una hora abans del concert en el mateix Castell. Així mateix, cal assenyalar que la projecció de cine en el Palau de Congressos serà amb invitació, que es repartirà gratuïtament en línia en la pàgina web de l’IVC i presencialment.
La 29a edició del Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola disposa en la web ivc.gva.es amb tota la informació de les actuacions i venda d’entrades que poden adquirir-se en la pàgina web de l’IVC. A més, el festival ha posat en marxa el perfil @ivcantigabarroca en Instagram i Facebook, per a seguir de prop totes les novetats de l’edició d’enguany.