Hoy es 24 de diciembre

La Universitat acull la reunió aquest dimecres i dijous

El Congrés Internacional de Turisme de l'UJI advoca per la gastronomia per a preservar el patrimoni

2/10/2024 - 

CASTELLÓ. La Universitat Jaume I de Castelló acull els dies 2 i 3 d’octubre de 2024 el XXVII Congrés Internacional de Turisme Universitat-Empresa, amb el títol «Turisme gastronòmic: ingredient clau en el desenvolupament sostenible del territori». Aquesta edició, que reuneix més de 120 congressistes, confirma la rellevància d’aquest fòrum tècnic especialitzat en turisme, el de major arrelament dins del panorama nacional.

La inauguració del congrés ha comptat amb la presència de la rectora de l’UJI i presidenta de la FUE-UJI, Eva Alcón; el vicepresident i diputat de Turisme, Andrés Martínez; el president executiu de la Fundació Universitat Jaume I-Empresa (FUE-UJI), Carlos Cabrera; la regidora de Turisme de l’Ajuntament de Castelló, Arantxa Miralles, i el director del congrés, Rafael Lapiedra.

La rectora de l’UJI i presidenta de la Fundació Universitat Jaume I-Empresa, Eva Alcón, ha apel·lat al «valor estratègic de la innovació per a guanyar competitivitat» i ha destacat que, precisament en aquest àmbit, és on «la Universitat Jaume I pot generar les seues majors aportacions a través de la formació, la recerca i la reflexió acadèmica». En aquest sentit, Alcón ha subratllat la importància d’afavorir «punts de trobada entre la universitat i el sector empresarial, com aquest congrés o el nou Institut Universitari de Turisme, per a proposar solucions innovadores i estendre bones pràctiques que ajuden a respondre als reptes que té el sector».

Varietat i qualitat de productes

Per part seua, el diputat de Turisme, Andrés Martínez, ha ressaltat el paper del congrés que «des de 1998 s’ha convertit en font inesgotable d’inspiració per al sector». Martínez ha subratllat que «la província té un dels millors rebosts de la conca mediterrània, amb una varietat i qualitat de productes que ens porten a una ruta de sabor per les seues comarques», al mateix temps que ha indicat que la gastronomia és un factor d’atractiu turístic cada vegada més diferencial. «El turisme gastronòmic està transformant la indústria turística a escala global, ja que és un dels principals motius de viatge per als turistes a l’hora de triar la seua destinació de vacances».


En la seua intervenció, la regidora de Turisme de l’Ajuntament de Castelló ha defensat «la gastronomia com un pilar fonamental del nostre turisme, no sols com una experiència culinària, sinó també com una eina de desenvolupament sostenible. La nostra riquesa gastronòmica, basada en productes locals i de temporada, impulsa la nostra economia local i promou un model de turisme responsable i respectuós amb el medi ambient. En aquest congrés, reafirmem el nostre compromís de continuar donant suport a la connexió entre gastronomia i turisme sostenible, per a oferir experiències autèntiques».

El director del congrés, Rafael Lapiedra, ha posat en valor el turisme gastronòmic «que forma part de la marca d’un destí i que és un vessant que pot aportar molt, per exemple, per a combatre l’estacionalització. Es tracta d’oferir als visitants alguna cosa més que sols allotjament i transport, brindant-los una experiència que els permeta submergir-se en la cultura i l’estil de vida locals».

La identitat culinària d'un destí

Durant les dues jornades del congrés, s’abordaran temes com la identitat culinària d’un destí, els agents que participen en la cadena de valor del turisme gastronòmic, la formació i professionalització, el paper de les TIC en el desenvolupament del turisme gastronòmic o la seua contribució al desenvolupament dels ODS, entre altres.

La conferència inaugural, impartida per Ricardo Hernández Rojas, de la Universitat de Còrdova, ha analitzat la influència del turisme gastronòmic sobre un territori, advocant per «aquestes singularitats de la gastronomia local, que són una font d’atracció per al turista, i especialment, la gastronomia tradicional, aquella que es transmet de generació en generació utilitzant tècniques ancestrals i que suposa un valor diferencial respecte d’altres destins».

Aquesta trobada és una iniciativa de la Universitat Jaume I que compta amb el patrocini del Patronat Provincial de Turisme de Castelló, de la Diputació Provincial, i la col·laboració de Turisme Generalitat Valenciana. Es tracta d’un esdeveniment que, des dels seus inicis, l’any 1998, organitza la Fundació Universitat Jaume I-Empresa.

Noticias relacionadas

next