Hoy es 22 de octubre

Actualment compta amb 234 adhesions

Connecta Natura crea un pacte que recull les demandes de les habitants de les zones rurals

21/10/2024 - 

CASTELLÓ. Les zones rurals de les comarques castellonenques destaquen per la seua riquesa ecològica, cultural i històrica. A molts pobles es continuen conservant pràctiques i coneixements dels sistemes agrícoles tradicionals, així com varietats de cultius, que poden proporcionar eines per plantejar una agricultura més sostenible i resilient. No obstant això, aquest territori s'enfronta a un greu procés de despoblament i abandonament que comporta la degradació dels agroecosistemes, així com una alarmant pèrdua de varietats tradicionals de cultiu i del seu coneixement tradicional associat, que posa en risc la conservació i pervivència d'aquests recursos i sabers tradicionals.

Més enllà, el procés participatiu impulsat per Connecta Natura al llarg de l'any 2022 ha posat de manifest que existix un sector de la societat de les comarques rurals castellonenques sensibilitzat amb aquesta problemàtica i amb la motivació i implicació personal necessària per a recuperar, conservar i promoure les varietats tradicionals de cultius i els coneixements tradicionals associats. Com a resultat d'aquest procés participatiu, es va crear el Pacte per les varietats tradicionals de les comarques castellonenques que recull les necessitats i demandes de les habitants de les zones rurals. Actualment, el pacte compta amb 234 adhesions, que inclouen 6 Ajuntaments, 28 associacions, 20 entitats privades i 180 persones compromeses a actuar en la recuperació i conservació de les nostres varietats tradicionals.

Aquelles persones i entitats que s'adherixen al Pacte es comprometen a promoure i participar en les accions de conservació, recuperació i revalorització de les nostres varietats tradicionals, així com a la cultura llauradora i els agroecosistemes rurals.

Com a primera acció del Pacte, es va realitzar un procés de registre participatiu comunitari de dos varietats de cirera emblemàtiques de la Serra d'Espadà i la Tinença de Benifassà respectivament: la cirera de Março i la cirera de Coll del Sastre. També es va realitzar el registre de la carbassa de confitura o baconera de Vilafranca, vinculada a la seues conegudes festivitats locals.

Aquesta acció s'emmarca dins del projecte Varietats tradicionals per enxarxar-nos beneficiari de les subvencions destinades a les entitats ciutadanes de la Comunitat Valenciana, per a l'enfortiment de la participació ciutadana en l'àmbit de l'associacionisme, durant l'exercici 2024 de la Presidència de la Generalitat Valenciana.

Noticias relacionadas

next