Hoy es 15 de enero

Els pròxims 23 i 24 de gener a l'entresol de la Facultat d'Humanitats de la universitat

Deconstrucció de l'inabastable: un projecte proposa transformar el fang de la Dana en argila a l'UJI

15/01/2025 - 

CASTELLÓ. La riuada de 2024 al territori valencià ha evidenciat la vulnerabilitat de les nostres infraestructures davant els desastres naturals, transformant físicament els pobles afectats i desvelant tensions profundes entre el desenvolupament urbà, el territori i la resiliència mediambiental. Històricament, el fang ha sigut símbol de fertilitat, però avui, en un context de creixement urbà desmesurat, es converteix en agent de destrucció.

El projecte "Deconstrucció de l’inabastable" proposa transformar el fang de la riuada en una eina d’escolta col·lectiva, qüestionant els sistemes de poder que modelen la gestió del territori i la memòria col·lectiva. Aquesta pràctica no és només simbòlica; és una transmutació que ens convida a assumir la vulnerabilitat i la interdependència com a estratègies de resistència, transformant el fang – barrejant terra, pedres i residus – en argila en tallers col·laboratius. El fang es converteix en un espai de destrucció i regeneració política, un lloc on el malestar i els afectes es poden transformar en eines de lluita.

L’objectiu és desbordar les fronteres de l’art institucionalitzat i entendre la vida com un procés creatiu i d’investigació artística, capaç de generar vincles i respostes als reptes contemporanis. El treball amb fang i l’acte d’escoltar esdevenen accions amb una profunda càrrega política, oferint camins de resistència i possibilitat.

Procés socio-relacional

Aquest projecte, en col·laboració amb la Universitat Jaume I de Castelló, sorgeix com un procés socio-relacional que redefineix el fang com a matèria política i poètica. Es tracta d’un acte de connectar emocionalment amb la realitat i de fer front a la catàstrofe mitjançant la participació activa. El fang, com a símbol de caos i impuresa, es transforma en un espai de resistència on les petjades dels voluntaris esdevenen testimonis visibles davant el poder, creant xarxes de suport basades en coneixement local, solidaritat i tecnologia participativa.

En aquest projecte no hi ha separació entre acció institucional i voluntària, sinó una implicació comuna per aprendre a viure i actuar en la complexitat. Seguint la filosofia de Spinoza, es tracta de desplaçar un afecte per un altre, transformant el patiment en una escolta real i un diàleg constant amb els altres i amb la terra que ens sustenta.

Programa d'activitats

23 de gener de 2025: 10:00 a 14:00h

  1. Tallers de creació de vaixella domèstica (plats, tasses, bols, etc.) utilitzant fang processat recollit dels pobles afectats per la riuada.
  2. Utilització de torns per modelar el fang amb el suport d’alumnes de magisteri i ensenyaments artístics.
  3. Reflexió sobre la relació entre el fang com a material de resistència i la necessitat de democratitzar el compromís amb la realitat social i política.
  4. Presentació inicial del projecte amb Rafael Tormo i Iris Verge (10:00 a 10:45h).
  5. Conversa inicial del projecte: "Aixecar un lloc. Deconstrucció d’allò inabastable" amb Rafael Tormo i Iris Verge (10:45 a 12:15h).
  6. Reflexió amb afectats i agents locals de la zona zero Horta Sud sobre la seva experiència durant la riuada i el paper de la gestió del territori.

24 de gener de 2025: 10:00 a 14:00h

  • Continuació dels tallers de creació de vaixella domèstica.
  • Reflexió sobre la vulnerabilitat i la interdependència com a formes de resistència social (10:00 a 11:00h).
  • Anar fent: Estranyar allò hegemònic amb Iris Verge i Rafael Tormo (11:00 a 12:30h).
  • Conversatori amb Amador Fernández-Savater sobre com la vulnerabilitat i la interdependència poden generar formes col·lectives de pensar i sentir, amb una anàlisi de les afectacions de la riuada.

Noticias relacionadas

next