Hoy es 16 de diciembre

Acció Ecologista-Agró remarca que el document només destina el 5% de la inversió a prevenció

Denuncien que el pla de prevenció d'incendis de Villahermosa no evitarà el foc al Penyagolosa

6/09/2023 - 

CASTELLÓ. Acció Ecologista-Agró ha conegut l'esborrany, en tramitació, del Pla Local de Prevenció d'Incendis Forestals de Villahermosa, que afecta una part important de l'entorn del parc natural del Penyagolosa. En un comunicat, l'organització remarca que el contingut del document "no pot ser més decebedor", ja uqe està "ple d'errades i desencerts" i "no servirà gens, o molt poc, per evitar incendis forestals en aquesta àrea natural tan valuosa, malgrat preveure una inversió d'uns dos milions d'euros, només en aquest municipi". Per això, qualifica el pla de "veritable desastre".

El document encara està pendent d’aprovació, però té ja una redacció completa en tots els seus apartats, remarca Agró. Ha estat encarregat per l’Ajuntament de Villahermosa a un gabinet tècnic, que s’ha basat en documents anteriors d’àmbit superior, però sense fer aportacions que milloren ni concreten de manera encertada els marcs de referència. "La qualitat del document resulta indignant i manca de tota seriositat i rigor", assenyala l'entitat.

"El document està farcit de determinacions, propostes i recomanacions que resulten arbitràries, sense justificació, i amb total manca de coherència, de rigor i de base científica. Les regulacions i propostes que fa, en relació amb una veritable prevenció de les causes dels incendis, tenen un pobríssim desenvolupament que a penes concreta ni determina res important, ni aporta recursos destacables per prevenir els incendis forestals", assenyalen des de l'associació.

Davant això, AE-Agró ha redactat un escrit amb totes les al·legacions que considera rellevant efectuar ("dotzenes", apunten) per intentar rectificar els "defectes" d’aquest document i que farà arribar a les autoritats ambientals valencianes "perquè posen remei a aquest despropòsit".

Només el 5% de les inversions, per a evitar el foc

"A banda del baix nivell i mínima qualitat del pla, cal destacar que aquest document només destina a l’estricta prevenció d’incendis forestals (evitar els focs) poc més del 5% de les inversions previstes (que s'eleven aproximadament a 2 milions d’euros). La resta, quasi un 95% de les inversions, es preveuen per actuacions que, independentment de la seua eficàcia i adequació o no (difícils de demostrar), no tenen res a veure amb impedir els incendis, és a dir: evitar que es produïsquen.

"El gros de les inversions són mesures, que, en el millor dels casos i suposant que estiguen molt ben planificades i pensades (cosa totalment improbable), podrien servir, no per evitar un incendi, sinó per combatre un foc ja desfermat. Mesures que podrien ajudar a reduir l'extensió del foc, si foren realment efectives (cosa que podem dubtar) però que no evitaran que comence un foc", insisteix Agró.

"Per tant, falla la base. El millor incendi és aquell que no es produeix i el gros de les inversions (o almenys una part important, no el 5%) haurien de destinar-se a evitar que s’encenguen focs en llocs i moments inadequats. Mesures de regulació d’activitats, d’alternatives a l’ús del foc, de vigilància, de dissuasió, d’educació, formació i informació, etc", apunta l'organització ecologista.

També, si s’ha produït una fallada o un accident imprevist, i s’origina un foc localitzat (o un llamp) "és imprescindible disposar de mitjans materials i organització d’efectius per detectar-lo ràpidament i que es puga actuar abans que el foc estiga fora de control i es convertisca en un incendi difícil d’apagar (cosa cada vegada més probable amb les actuals condicions climàtiques i a les que ens aboca en el futur el canvi climàtic)", remarquen.

Mesures innecessàries, assenyalen

"Les activitats a què el pla preveu dedicar la major part del pressupost són obres i actuacions d’eliminació de vegetació les quals, d’entrada, tenen impactes importants sobre el paisatge i els ecosistemes i només serien acceptables si es té seguretat de la seua eficàcia i necessitat i si s’efectuen en els llocs i de la manera que minimitzen els impactes. Lamentablement, açò no queda demostrat en aquest document i no queda clara, ni de bon tros, la seua necessitat ni la ubicació i el tipus d’activitats proposades", remarquen des d'Agró.

Es tracta d’obertures de noves pistes o ampliacions de les existents, i obertura de tallafocs (d’eficàcia molt discutida) i altres intervencions d’eliminació de la vegetació natural, sense que hagen estat ben justificades, ni en la seua ubicació ni en la seua finalitat i que, en alguns casos, tindran greus afeccions als ecosistemes valuosos de l’entorn del Penyagolosa, remarquen els responsables de l'associació.

"En tot cas, en la millor de les situacions, aquestes infraestructures no són mesures preventives (per evitar focs) sinó mesures per lluitar contra un foc ja desfermat. La diferència és que les preventives eviten els incendis i eviten els danys que produeixen i les pèrdues ambientals i d’interessos humans que es deriven; i evitarien també invertir molts milions en mitjans d’extinció. Si no es fa la feina que cal per a evitar els incendis, dependrem només de les mesures a posteriori del foc ja desfermat, que pot ser molt difícil de controlar i d’apagar, i què, en tot cas, suposarà despeses molt grans", apunta el comunicat.

"Veient com es fan els plans de prevenció, no ens hauria d’estranyar que no s’aconseguisca disminuir de manera important el nombre d’incendis. Si no patim encara més incendis, depèn de la sort i de circumstàncies que no podem controlar, ja que es renuncia a invertir més en allò que sí que podem fer: evitar focs i disminuir les activitats i situacions de risc, per causes humanes; les que provoquen el 80 % dels incendis al nostre territori", conclou Acció Ecologista-Agró.

next