Hoy es 16 de diciembre

El blockchain, un canvi tan disruptiu com els telèfons intel·ligents o Internet

24/06/2021 - 

CASTELLÓ. La Universitat Jaume I ha obert aquest dijous 24 de juny a l'Hotel Termas Marinas El Palasiet el segon curs de la seua Universitat d'Estiu 2021, amb el títol Repensar el futur. Claus per a un model econòmic inclusiu, interconnectat i sostenible, organitzat per la Càtedra de Transformació del Model Econòmic de l'UJI i que finalitzarà este divendres 25. La rectora Eva Alcón i el conseller d'Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana, Vicent Soler, han presentat el curs juntament amb l'alcaldessa de Benicàssim, Susana Marqués; el director de la Càtedra, Xavier Molina, i el professor Luis Martínez.

Alcón ha assenyalat que la pandèmia "ens planteja reptes que ens portaran a entendre de forma diferent la societat i l'economia" i ha reivindicat que es compte amb les universitats per a la reflexió sobre el futur model econòmic, "per a traçar eixe full de ruta". Al seu torn, el conseller Soler ha explicat que abans de l'impacte de la covid-19 "ja teníem davant la necessitat de pensar en una estratègia de transformació que ens permeta resituar-nos a un món amb una geografia econòmica que estava canviant des de feia temps". Així mateix, ha recalcat la necessitat de que la Universitat aporte "reflexió i anàlisi" i s'ha felicitat perquè l'Europa de hui "no és la de 2012, i s'ha acostat a la idea de transformació del model econòmic".

L'alcaldessa de Benicàssim, Susana Marqués, ha afirmat que el canvi "no es una opció, sinó una aposta de futur sobre la que tots tenim responsabilitat" i ha agraït a l'UJI l'elecció de Benicàssim per acollir la Universitat d'Estiu.

Sense ordinadors centrals

A continuació, el professor Víctor del Corte ha presentat Montse Guàrdia, enginyera de telecomunicacions i directora general d'Alastria Blockchain System, qui ha desenvolupat una ponència sota el títol Nous models d'economia digital. Guàrdia s'ha referit en primer lloc a la necessitat "d'escoltar al mercat per oferir solucions innovadores" i ha explicat les possibilitats del blockchain, comparant el "canvi disruptiu" que introdueix aquesta tecnologia amb l'inici de l'ús dels telèfons intel·ligents o d'internet: "És una eina basada en tecnologies de la informació que pot fer el nostre negoci més abundant i sobretot, més sostenible".

Segons la màxima responsable d'Alastria, "la cadena de blocs (blockchain) suposa que si fins ara l'arquitectura digital funcionava des dels nostres terminals cap a un ordinador central, ara passem a una malla, a què tota la xarxa estiga interconnectada, i se transmet informació entre tots i per a tots".

El repte que planteja aquest canvi "és fer economia des d'aquesta nova arquitectura, i per això sobretot hem d'entendre el seu impacte: si com a pime puc digitalitzar-me i controlar els meus tràmits al mateix nivell que una gran empresa, estem aplanant el terreny i canviant el model d'intercanvi econòmic".

Segons Guàrdia, "digitalitzar no és perdre la nostra vocació -vendre sabates o ceràmica, per exemple- sinó fer-ho de forma millor, més escalada i sostenible". En aquest punt, ha explicat que en 2015 es van introduir les "clàusules condicionals que ens permeten automatitzar tràmits i vendes, posant intel·ligència en intercanvis molt simples, bàsics... i eixa és la gràcia de blockchain: automatitzar tràmits". Així mateix, l'experta ha destacat que "si integrem instruments financers, propietat intel·lectual i seguretat jurídica, ja no necessitarem l'etiqueta digital, sinó que parlarem d'economia, simplement. I eixa és la reflexió que hem de fer ara, i fer-la entre tots, perquè per fer possible el canvi hem de fer-lo a gran escala, unint la visió de l'Administració, l'empresa i la Universitat".

Seguidament, Samuele Furfari, ex funcionari de la Comissió Europea en l'àmbit energètic, llicenciat en Enginyeria Química i doctorat per la Universitat Lliure de Brussel·les (ULB), ha parlat sobre els reptes per a la transformació energètica d’Europa. El programa de la jornada es completa amb una taula rodona sobre iniciatives de transformació del model energètic a la Comunitat Valenciana, amb la participació d'Eliseo Monfort, codirector de la Càtedra BP de Medi Ambient Industrial; Andrés López Amores, d'Elektrosol, i Eugenio Domínguez Amarillo, d'Hybrid Energy Storage Solutions (empresa que pertany a l’Aliança valenciana de bateries). Aquest debat ha estat moderat pel professor Héctor Beltrán.

next