més de 300 participants es donen cita

El Festival de l'Antiga Corona d'Aragó porta la dansa i el folklore a Castelló

10/05/2022 - 

CASTELLÓ. El Festival de Danses de l’Antiga Corona d’Aragó torna a la programació cultural de Castelló en la seua 37ª edició després de dos anys en blanc per la pandèmia de la COVID-19. La ciutat recupera la cita, organitzada per la Federació de Grups Folklòrics de Castelló, amb el suport de la Regidoria de Cultura, que torna amb força amb 11 agrupacions que passaran per l’escenari de la plaça Major el dissabte 14 i el diumenge 15 de maig. En total, més de 300 participants procedents de les terres de l’Antiga Corona d’Aragó, i amb la Comunitat de Múrcia com a convidada.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló, Verònica Ruiz, ha destacat “la importància del Festival de l’Antiga Corona d’Aragó en el foment i difusió de la rica i diversa cultura popular del nostre territori, promovent el folklore i la música tradicional que ens uneix en una cita consolidada i esperada en l’agenda de maig a Castelló, que, després de dos anys durs i difícils també per a les entitats organitzadores, pot ser de nou capital del folklore valencià”.

El president de la Federació, Josep Vidal, ha assenyalat que “el Festival segueix sent un punt de referència dels festivals nacionals i al mateix temps és un lloc de trobada de grups vinguts d’altres territoris, on la música, els balls i les tradicions esdevenen nexe d’unió de les persones que vindran a Castelló”.

Seran dos jornades, dissabte i diumenge, a partir de les 18.00 hores, a una plaça Major que rebrà una programació més de proximitat que mai. Dissabte, la inauguració del Festival comptarà amb les actuacions de la Peña Huertana La Espartera d’Algezares (Múrcia), dedicada a la recuperació del folklore i la indumentària tradicional; La Dansa dels Porrots de Silla (Valencia), que presentaran la seua dansa guerrera i simbòlica de procedència grecorromana; i Amigos de la Jota de Terol, l’entitat degana de la ciutat aragonesa, amb 45 anys de treball de recuperació del seu folklore; que acompanyaran a l’Associació Cultural Grup Ramell, l’Agrupació Folklòrica El Millars i la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Castelló, que actuaran com a amfitrions, per visibilitzar la força de les danses tradicionals més emblemàtiques de la ciutat. A més, per la nit, a les 22.00 hores, s’ha programat un concert especial, amb l’Associació de Música Tradicional Fartabelitres, de Benicarló.

Ja diumenge, la vesprada s’encetarà amb l’Esbart Santa Tecla, de Tarragona, que celebra 90 anys d’història amb la seua visita a la capital de la Plana, acompanyats a la Plaça Major per les agrupacions castellonenques Escola de Dansa Castelló, Associació d’Estudis Tradicionals Grup Castelló, Grup de Danses El Forcat i la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Castelló, que conclouran la cita.