Hoy es 26 de diciembre

EMPRESAS DESDE EL INTERIOR | TERRA MÉS QUE IOGA DONA SERVEI A DIVERSOS MUNICIPIS 

El ioga rural es converteix en font de benestar, salut i ingressos a Costur

27/10/2024 - 

CASTELLÓ. Una xicoteta plaça. Els banquets estan ocupats per persones majors i també joves. Cadascuna separada de l'altra. Totes amb el telèfon mòbil a la mà. Sense cap interacció. Bé, només amb el mòbil. És una imatge que cada dia és més comú a causa d'un estil de vida sorgit d'un món globalitzat i hipercomunicat que avança cada dia a un ritme més frenètic i que provoca situacions d'estrés i d'ansietat en la societat. Més en les àrees urbanes que en les rurals. No obstant això, els veïns i veïnes dels municipis més menuts no estan lliures de patir-les.

A la localitat de Costur, Amparo Beltrán ha dissenyat un espai de calma, amor, amistat, complicitat i alegria, com a ella li agrada remarcar, anomenat Terra més que ioga, a través del qual "aconseguir benestar i compartir rialles i experiències amb la gent". Perquè "la vida necessita viure, respirar, un altre clima", considera Amparo, que va decidir anar-se'n a viure a Costur amb la seua parella i va iniciar aquesta aventura després d'haver treballat a centres de Castelló, Almassora i Vila-real, entre d'altres. "No tenia sentit viure a Costur i anar a Castelló i altres localitats a treballar, en primer lloc, per l'impacte mediambiental i després, sobretot, per la necessitat d'apropar al món rural activitats que havien de buscar-se a les ciutats, i facilitar l'accés a molta gent major", argumenta.

Tipus de ioga per a totes les edats

Així, després de buscar la col·laboració de l'Ajuntament i de l'Associació Cultural La Fontanella va trobar espai i persones per portar a terme el seu projecte. Ara mateix ja treballa amb tres grups diferents, d'unes 40 persones, en una localitat que té poc més de 500 habitants. "El ioga que facilito és un ioga respectuós, on introduïsc altres moviments com la dansa i que poden practicar totes les persones, encara que estigues lesionat", explica Amparo. 

El primer grup està format per gent de dins i fora del poble, i les classes tenen unes característiques més dinàmiques, pel que el practica gent més jove, com treballadors i estudiants. El segon tipus de ioga és suau i el pot practicar la major part de la gent activa, mentre que el tercer grup és un ioga en cadira, que està destinat a la gent més gran que ja comença a tindre menys mobilitat.

"La meua idea és continuar avançant cap a un ioga accessible per a totes i tots, independentment de les nostres capacitats, perquè potser les postures no són per a tots, però la pràctica de ioga sí que ho és, per això l'exigència és diferent per a cadascú", entén Amparo. "Però sempre sent amable amb u mateix i beneficiós, com han corroborat els estudis de neurociència, que asseguren que pot tindre efectes beneficiosos respecte a l'alzheimer", conclou.

Vincle per a les relacions personals

La iniciativa que ha posat en marxa Amparo ha tingut molt d'èxit entre la població. "Estic molt contenta de la resposta i el compromís que m'han demostrat els veïns i veïnes de Costur i també penso que potser seria més rendible per a mi treballar a una ciutat, però no m'ompliria tant, ja que ací el tracte i les relacions són molt més personals i l'essència de l'ésser humà està molt més viva", afirma. En aquest sentit, són moltes les relacions que s'han creat entre els grups que practiquen ioga, que als pobles es converteix en alguna cosa més "si tenim en compte que és un dels punts de reunió del veïnat, juntament amb el punt literari".

Aquest ioga rural que defén Amparo no només arriba als habitants de Costur. La xarxa s'ha fet gran en els darrers anys i a localitats com les Useres, Vall d'Alba, Sant Joan de Moró o Vilafamés també s'ha fet grup. "Crec que estic plantant la llavoreta del benestar. La gent considera la pràctica del ioga com una eina per al seu benestar, no per a fugir de les malalties, perquè el fet de practicar-lo et canvia l'estat d'ànim", assegura.

Emmig de tota la filosofia que comporta aquesta pràctica ancestral, en el projecte d'Amparo també té una especial importància el servei que suposa per a les zones rurals, ja que "ajuda al fet que hi haja més vida, perquè fent ioga es fa poble i es crea un espai de llibertat en el qual el benestar està més al nostre abast per a creixer i envellir de manera saludable".

Noticias relacionadas

next