la rehabilitació conclou després de 10 anys 

El Palau de Betxí deixa a la vista tots els seus tresors

10/06/2023 - 

CASTELLÓ. Una sala d'exposicions, un patí, un teatre i un espai per a l'ajuntament. El Palau-Castell de Betxí ha donat a conéixer per fi tots els seus tresors. Ha sigut un camí llarg fins a aplegar ací. Més d'una dècada ha costat que aquest poble de Castelló veja l'obra, única renaixentista a la Comunitat, totalment acabada. Va ser en 2012 quan el seu alcalde Alfred Remolar va decidir recuperar la joia arquitectònica i cultural per a reobrir-la i que la societat poguera gaudir d'ella. I si bé, des de fa anys s'ha anat mostrant alguns dels espais recuperats, des d'ara es pot visitar al complet. A més de la inauguració oficial d'ahir, s'han organitzat diverses sessions de portes obertes.

Pensat per al poble... i el turista

El Castell dels Condes de Ariza -ara Palau de Betxí- va servir en el seu temps com un edifici residencial fortificat, amb uns estils gòtics i renaixentistes, que es van 'estampar' a finals del segle XVI sobre una fortalesa medieval. Comptava amb fossat i amb quatre torrasses a les cantonades, seguit d’un patí que se situava com a element central. En 1997 va ser declarat Bé d’Interés Cultural amb la categoria de monument, tant de bo, amb el pas del temps, va anar deteriorant-se notablement i va sofrir diverses alteracions pels diversos propietaris que van anar construint sobre ell.

Així, quan fa una dècada l'ajuntament va decidir recuperar-lo, ja es va explicar que no seria un projecte senzill d'escometre. La reconstrucció ha hagut de dividir-se en cinc fases i en total s'han invertit 3,7 milions, una petita part procedents de les arques municipals, però la major part pertanyents a ajudes de la Generalitat, la Diputació de Castelló, el Ministeri de Cultura i la Unió Europea. Tot un repte, a més, arquitectònic que ha sigut desenvolupat per l'estudi valencià El Fabricante de Espheras.

Foto: CARLOS PASCUAL

Remolar, qui ja no continuarà com a alcalde al municipi, afirma sentir-se content i satisfet per "haver fet les coses bé. Transformar el palau en "el cor del poble" sempre ha sigut l'objectiu que es proposaren. Literalment el Palau-Castell està al cor del poble, en la plaça Major, però, a més, a poc a poc s'han anat programant més activitats al seu interior convertint-se en un dels espais més actius del municipi. Aquest mateix mes acull el Festival Guitarra + Vi. I la idea és anar a més.

Va ser en setembre de l'any passat quan es va inaugurar el Teatre Liceu. Una de les zones més emblemàtiques d'aquest històric edifici. Datat en 1900, les característiques del teatre de Betxí pertanyen a les d'un vertader "teatre all'italiana". Unes expressions que s'han volgut mantenir, tot i que, com que ja compta el poble amb un teatre municipal, s'ha convertit en un espai multifuncional on no hi ha pati de butaques, per adaptar-se així a un ús públic i és dinàmic, on depenent de què es vulga fer, s'aplica un mobiliari o altre.

"El teatre i el pati estaran permanentment oberts. En efecte, al teatre ja s'han fet molts esdeveniments. I en passar l'estiu, començarem a gestionar visites guiades de la mà de guies turístics. També, estem preparant una exposició amb fotografies de com estava el Palau abans i com està ara", ha avançat a aquest diari Remolar. Mentrestant, com dèiem, hi haurà portes obert durant avui, de 10 a 14 i de 17 a 19, i el diumenge en horari de matí.

Noticias relacionadas

next