unes 12.000 persones han assistit a l'espai 

El Paranimf consolida un públic juvenil en els espectacles de dansa

28/07/2022 - 

CASTELLÓ. Ha sigut un període de transició entre la pandèmia i la postpandèmia, però la temporada del Paranimf de la Universitat Jaume I durant el curs 2021-22 ha tancat amb un "balanç positiu" tant en el que respecta a continguts i qualitat dels espectacles com en el que es refereix a l'assistència de públic. S'han representat 34 espectacles, s'han projectat 33 pel·lícules i ha hagut quatre sessions de Cinemascore. En total, 71 esdeveniments culturals de teatre, dansa, circ o cinema que "prioritzen les temàtiques socials i la reflexió per part de l'espectador", segons explica Toni Valesa, tècnic de cultura i gestor de projectes en el Servei d'Activitats Socioculturals (SASC).

El Paranimf ha sigut fidel a la seua línia de treball i ha plantejat "una programació amb impacte social que no s'identifica amb un públic de masses i que funciona més com un aula de pensament en la qual busquem per una part les emocions i també la reflexió de l'espectador respecte a les problemàtiques que envolten el món", assenyala Valesa. En aquest sentit, el tècnic del SASC expressa que des del servei "oferim una programació transversal i molt plural en la qual es valora la llibertat de creació".

Una proposta que ha atret a prop de 12.000 persones durant la temporada i en la qual s'ha de ressaltar l'augment de públic jove, especialment en els espectacles de dansa programats i "amb un nivell d'implicació i fidelitat important", comenta Valesa. Aquesta dada és una demostració de que l'aposta del Paranimf per dissenyar una programació de qualitat i contemporània de dansa està "clarament refermada". Valesa recorda que aquesta programació forma part del cicle 'Dansa a escena' de la Red Española de Teatros, "a la qual t'han de seleccionar per la qualitat dels continguts".

En aquest sentit, des del Servei d'Activitats Socioculturals s'està treballant des de fa anys d'una forma especial amb aquest gènere. Toni Valesa recorda que existeix una col·laboració amb el IES Bovalar i el Conservatori de Dansa i amb l'Aula de Teatre Carles Pons, perquè l’alumnat puga assistir a les representacions d'aquesta art escènica de la qual s'han programat set espectacles durant la temporada. De la mateixa manera, el Paranimf de l’UJI col·labora amb l'Institut Valencià de Cultura i és una de les residències tècniques que forma part del pla anual de suport descentralitzat a les arts en moviment, denominat 'Impuls a la Dansa'. 

Durant aquest mes de juliol, la creadora Paula Serrano està realitzant una evolució del seu espectacle Sexy Suggestion, on revisarà i explorarà totes les vessants del muntatge escènic estrenat el passat mes de maig a la ciutat de València.

Un altra de les dades a destacar és que el públic femení suposa el 70% de les persones que han presenciat els espectacles programats, mentre que el masculí és només un 30% en una temporada que ha estat marcada encara per restriccions sanitàries degudes a la pandèmia i en la qual només un espectacle ha tingut que ser modificat de data pel Covid-19. En aquest sentit, Toni Valesa ha explicat que "els resultats han sigut millors del que pensava quan va començar el curs i s'ha demostrat que s'ha utilitzat la cultura com a vàlvula d'escapada després de la pandèmia".

A nivell de la programació de teatre, cal destacar el Reclam, que enguany celebrarà la 30 edició i formarà part de la Red Española de Teatros, Auditorios, Circuitos y Festivales de Titularidad Pública. En la passada cita del Reclam es van representar diverses produccions realitzades per companyies castellonenques algunes d'elles estrenes absolutes com Étude #01, de Mima i Maya Jankovic o Masovers. Entre l’espasa i la paret, de Valentí Piñot. Dins de la línia de donar suport a la creació de projectes nascuts a les comarques de Castelló també es va representar l'obra Antimüleriana de la companyia La Ravalera.

L'altra part important de la programació del Paranimf és el cinema del cicle 'Nou cinema' amb el qual es vol apropar al públic un tipus de films més reflexius i que, normalment, no es troben a les sales comercials. Algunes de les pel·lícules que s'han projectat havien sigut guardonades a festivals de cinema com el de Berlín o Cannes. L'altra vessant de la programació cinematogràfica la conforma el cicle 'En pantalla gran', que ha estat dedicat a Luis García Berlanga, en l'any del centenari del seu naixement, al director de Hong-Kong Wong-Kar-Wai i al creador italià Pier Paolo Passolini.

Noticias relacionadas