El Planetari de Castelló viatja per l’univers de Tolkien en ‘Astronomia de la Terra Mitjana’

15/01/2022 - 

CASTELLÓ. El Planetari de Castelló presenta des d'aquest dissabte 15 de gener l’exposició Astronomia en la Terra Mitjana en la que, mitjançant una mirada científica i divulgativa, viatja pel món fictici creat per J.R.R. Tolkien a la seua trilogiaEl Silmaríl·lion, El Hòbbit i El Senyor dels Anells, basat en el món astronòmic real. Des d’aquest dissabte i fins a octubre, la sala B de l’espai del Grau de Castelló mostrarà com l’autor, referent de la literatura contemporània de fantasia, va crear un univers propi prenent com a referència els planetes de la Terra Mitjana, la dels homes; les estreles i constel·lacions i els elfs; el Sol i la Lluna i Gandalf i Sauron; i els meteorits, tot citant els nans.

La regidora de Cultura, Verònica Ruiz, ha destacat que amb aquesta exposició, “el Planetari dinamitza els seus continguts propis obrint-los a un públic nou i apropant l’astronomia a la ciutadania des d’un punt de vista diferent traduint la ciència per a un públic més heterogeni, i promovent a la vegada la lectura i el cinema, a més d’estimular l’interés per l’astronomia mitjançant la seua divulgació”. Així mateix, la regidora destaca la part educativa, ja que “donat que l’exposició tindrà lloc al llarg del curs escolar, els continguts en astronomia bàsics estaran adaptats al currículum docent, especialment als cursos d’Infantil i Primària, de forma que fer una visita a l’exposició servisca per reforçar els continguts vistos a l’aula”.

Astronomia en la Terra Mitjana és una mostra produïda pel Planetari de Castelló que es divideix en cinc espais. A la introducció, on es presenta l’autor J.R.R Tolkien, el seu interès per les ciències naturals i la utilització de l’astronomia per donar credibilitat al relat, segueix la dedicada als planetes, en la que es parla de Mercuri, Venus, Mart, Júpiter, Saturn, Urà i Neptú, citats a la trilogia literària, que es podran veure en imatges de telescopis o missions espacials.

Es presentaran constel·lacions i estreles com Ca Major (Sirius), El Bou (Aldebaran i les Plèiades), l’Osa Major (el Carro de l’Osa Major) i Orió, així com un gràfic de l'hexàgon d’hivern; i es donarà a conéixer el protagonisme del Sol i la Lluna, amb les fases lunars, les estacions i els eclipsis; i dels meteorits metàl·lics, amb diferents objectes elaborats a partir de ferro meteòric i el tractament científic de la seua formació.

Juntament amb l’exposició, d’entrada lliure, el Planetari ha dissenyat activitats paral·leles, dedicant-hi alguns dels tallers per a públic familiar oberts a la ciutadania cada diumenge al matí a les seues instal·lacions, a més d’un cicle de cinema per al pròxim trimestre i l’adaptació de les observacions solars cada darrer dissabte del mes.

El Curs d’Astronomia, complet

El Planetari ha penjat el cartell de “no hi ha places” per a la 24a edició del Curs d’Iniciació a l’Astronomia. Un programa dirigit a totes les persones que tinguen interés per iniciar-se i endinsar-se en els primers passos per conéixer aquesta ciència, que ha cobert les seues 90 places i que s’engega aquest dissabte amb sis sessions cada dissabte fins el 19 de febrer.

Durant les distintes sessions es faran observacions visuals de la Lluna, els planetes, estrelles i constel·lacions, s'estudiaran fenòmens astronòmics quotidians, s'usaran eines astronòmiques per a realitzar sessions d'observació del cel, es realitzaran observacions amb prismàtics d'objectes de cel profund com nebuloses, cúmuls estelars o galaxies, o es podrà aprendre a manejar telescopis per observar el Sistema Solar, entre d'altres.

next