un nou himne per al record

El CD Castelló posa banda sonora als seus cent anys d'història

La Banda Municipal de Castelló estrena l'himne, de Vicent Jaume Almela i Ximo Fabregat, aquest dijous a l'Auditori

16/02/2022 - 

CASTELLÓ. Un dels himnes més coneguts a escala mundial, el del Liverpool FC, diu a la seua lletra allò de "you'll never walk alone" (mai caminareu sols). Una frase molt encertada que ve a representar eixe sentiment d'unió que tantíssima gent sent pel seu equip de futbol. A Castelló, ja fa cent anys que els orelluts' -com així es coneix a l'afició- duen caminant ben agafats del CD Castelló. Un segle que ha anat acompanyat de molts moments dolços i també trists. Tal volta, l'afició albinegra havia imaginat per al seu aniversari un context millor. Fou en 2020 quan, després d'una dècada, va aconseguir tornar a Segona Divisió. Un somni que tan sols va durar un any, ja que malauradament la temporada passada el Castelló va tornar a baixar de categoria.

Però com dèiem, si una cosa ha demostrat i ningú pot recriminar als seguidors de l'equip castellonenc és que mai no deixen sols als seus jugadors. "Pam Pam Orellut" diu el seu crit de guerra. Un himne que activa ràpidament els ànims de qui l'escolta i que és tot un emblema del club... tant com la camiseta blanca i negra.

Ara, el CD Castelló celebra un cent aniversari que aplega carregat d'actes i homenatges. El pròxim serà aquest dijous 17 amb el concert a l'Auditori de l'Himne del Centenari. La Banda Municipal de Castelló estrena aquesta peça composta expressament per a l'ocasió pel músic Ximo Fabregat.

"He intentat sobre totes les coses que represente a Castelló, que la gent s'identifique amb la cançó i que ens recorde a la nostra terra. I tindrà per descomptat el Pam Pam Orellut!", explica el castellonenc, qui va rebre l'encàrrec de la comissió organitzadora del Centenari de musicalitzar la lletra del poeta Vicent Jaume Almela. Ambdós han sigut els encarregats de posar la banda sonora als cents anys d'història del club. Un tema que no substituirà en cap cas a l'himne oficial d'Eduardo Bosch i Vicente Andrés, creat a principis dels anys quaranta.

Com fer un himne

Diu Fabregat que quan Vicent Jaume el va cridar per a posar música al Centenari va tenir de seguida clar que l'obra seria senzilla. "Vull que la gent es quede amb la música i la puga cantar", assenyala. A partir d'ací, el músic es va posar enfront del seu piano i va començar a donar forma a una base melòdica que beu de molts temes tradicionals com el famós Rotllo i canya. "És una melodia senzilla amb acords menors molt bàsics que generen un sentiment de nostàlgia i record. Però, el final serà apoteòsic amb tot el cor cantant Pam Pam Orellut i els solistes responent", avança el músic, qui amb tot reconeix que aquesta comanda va ser tot un repte per a ell.

"Jo no he fet moltes coses per a banda, sinó per a rondalla. He d'agrair, per això, moltíssim l'ajuda de la gent que ha col·laborat, com el director de banda Joan Conill o la gent del cor, que s'ha entregat totalment. També el seu director Manuel-Torada, qui no dirigirà el concert, però ha estat als assajos. I el meu company Vicent Almela, que quan m'envia una lletra no sé què passa que les meues mans em diuen ràpidament què he de tocar. Ho fa tot bo", manifesta Fabregat, per a qui aquest projecte s'ha convertit en un dels "més emotius" de la seua trajectòria.

Per la seua part, Marcel Ortega i Martí, director titular de la Banda Municipal, ressalta que l'obra de Ximo Fabregat és "una picada d'ullet molt intel·ligent i honesta" a les nostres tradicions, fet pel qual aconseguirà que la gent "s'identifique" ràpidament. "És cert que és una melodia simple, però un himne ha de ser fàcil de memoritzar. Ha de tenir timbres còmodes i intuïtius perquè qualsevol persona el puga aprendre", esmenta Martí, i agrega: "Aquesta és una cançó pensada per a ser cantada a l'aire lliure, com també ho fa naturalment una banda. La formació havia de participar en aquest projecte, perquè està en el cor de la ciutat".

Foto: CARME RIPOLLÉS

L'Himne del Centenari sonarà a tots els esdeveniments que s'organitzen en 2022 demostrant una volta més que la música ens ajuda a recordar i imaginar situacions fictícies, però també ajuda a viure amb major intensitat el present. "La música exalta l'ànim de la gent i aconsegueix que les persones se senten més identificades en el seu equip i la seua terra. Jo que mai havia escoltat la meua composició tocada per a banda, sinó pel sistema del meu estudi, puc dir-te que em va impactar", conclou el compositor.

Amb tot, la banda municipal no únicament s'encarregarà de presentar públicament l'himne del Centenari aquest dijous, sinó que facilitarà la versió d'estudi que ha gravat tant d'aquest tema com de l'himne tradicional, per al qual ha dissenyat una versió actualitzada.

Noticias relacionadas

next